Селското стопанство предлага много сфери за развитие. Една от тях набира популярност в Анталия, Турция. Там отглеждат ядливи растения, които при консумация създават усещане за токов удар. По този начин се засилва вкусовото възприятие и ароматът, съобщава ukrinform.

Какво отглеждат фермерите във Фукушима след ядрената авария?

Когато ядете усещате леко убождане, като токов удар. Този ефект прави вкусовите рецептори по-чувствително, ще усещате по-силно вкусовете и ароматите. Ядливото цвете подобрява вкусовото възприятие, казва Бурак Акбулут, мениджър на компанията, която отглежда ядливите цветя в Анталия.

По думите му „електрическото“ цвете се радва на високо търсене сред готвачите в ресторанти и кафенета в цял свят. В момента то е на мода в гастрономията.

Цената на опаковка „електрически“ цветя, в която има около 20 цвята, е 10 турски лири (около 2 лв).

Турската компания се занимава с отглеждане на ядливи цветя от 2008 г. Оттогава насетне продукцията й набира все по-голяма популярност.

Сред ядливите цветове има много сортове. В частност, за консумацията са годни теменужките, цветовете на фасула, краставицата, сливата, тиквата, лука и др. Най-важният момент в производствения процес е да не се използват пестициди.  

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Защо френски фермери гледат бамбук?

Нова бизнес ниша: Минизеленчуците превземат пазара

Adidas пуска на пазара обувки от гъби