От дядо ми съм научил, че във всяко производство е важно да обръщаш внимание на детайлите. Да знаеш кое е най-доброто. Детайлите са всичко – те печелят клиенти. Това са думи на млад, но надъхан фермер, който вече е готов да поеме щафетата в семейното стопанство в Свищов.

Пътят от телевизионната ферма до фермата на село

Ивайло Габровски има шанса не само да се занимава с това, което иска, но и да черпи от над 50-годишния опит на дядо си, който е по полето и градините от малък. 

„Започнах да му помагам от тази година. Досега все пътувах и бях по чужбина. Работих две години в Америка на бригада. После сновях между морето и Балкана. Сега започнах да влизам в земеделието. Мисля да запиша курсове за агроном. Дано успея през зимата, защото само тогава ми остава време“, обяснява младежът.  

В стопанството е заето цялото семейство – Ивайло, дядо му и по-малкият му брат, който има афинитет към компютрите. За прибиране на реколтата наемат работници. Продават сезонни плодове и зеленчуци по пазарите на Свищов, Левски, Троян, Павликени, Габрово. 

От това лято Ивайло е едно от свежите попълнения на фермерския пазар „Произведено във фермата“ пред Министерството на земеделието. Тогава прави фурор с пъпешите, с които особено се гордее. През студените месеци предпочитанията на клиентите се прехвърлят към домашното вино, орехите и олиото.

„Имаме 40 дка с орехи. Отглеждаме какво ли още не – овошки, домати, краставици, пипер. През лятото продаваме най-много пъпеши. Имаме маслобойна за олио – рафинирано и шарлан, като изкупуваме суровината. Олиото се продава добре, а откакто времето е по-студено – и виното върви. Имаме собствени лозя, които дадоха добра реколта“, гордее се Ивайло. 

Той е категоричен, че земеделието е това, с което ще се занимава за в бъдеще. Иска да разшири стопанство, да пробва нови култури, да кандидатства по мярката за млади фермери.

„Искам да постигна от всичко по много. Трябва само време и постоянство и да намеря отговорни хора. Сам човек не може да се занимава с толкова много неща. Но това е моето и ще продължавам“, оптимист е Ивайло.