Безсеменни дини се отглеждат в стопанството на земеделеца Пламен Янчев от Долни Дъбник, който залага на непознати доскоро у нас хибридни сортове.

ДФЗ доплати обвързаната подкрепа

Неговата ферма в Северна България е специализирана в отглеждането на дини и пъпеши от 2012 г. насам, а през последните три години Янчев прави успешни експерименти с безсеменни дини.Те постепенно се превръщат във важна и основна част от сезонното му производство. 

"Иновациите са ключов фактор за присъствие на пазарите в големите градове, където се предлага разнообразна вносна продукция, с която трябва успешно да се конкурираш", споделя производителят.

Според него все по-голямото търсене на този вид дини се дължи на добрите вкусови качества и най-вече удобството на консумация, включително в ресторанти, при хранене на малки деца и др. 

В САЩ и Испания различните сортове безсеменни дини имат 80% дял от общия пазар на дините, сочи статистиката.

В Испания безсеменните разновидности съществено са задминали по консумация традиционните сортове. За сравнение през 2018 г. на пазара там са продадени общо 27 хил. тона безсеменни дини, или с три пъти повече от продажбите на дини със семки

Цената на безсеменните дини за крайния потребител е с около 30 до 50% по-висока според сезона.

Това се дължи на по-скъпото им отглеждане и подобрените вкусови качества, както и на голямото им предимство – удобството при консумация. Такива дини вече се предлагат в една от големите търговски вериги у нас

Безсеменните дини се появяват за първи път в Япония през 1939 г. Те са хибридни растения, които се получават чрез контролираното опрашване на специфични мъжки и женски цветове, за да се получи растение с желани характеристики, или иначе казано диня без семки. Получават се от кръстосването на мъжки динен цвят с 22 хромозома в клетка с женски динен цвят с 44 хромозома в клетка. Когато плодът узрее, малките бели семенни обвивки съдържат 33 хромозома. Затова безсеменните дини са познати още и като триполоидни дини. Тези растения са стерилни и неспособни да произведат семена, твърдят експертите.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Субсидии: Периодът на преход ще бъде две години

Производител: Искаме 50% подпомагане за хладилен транспорт

Агропрогноза за юли: Горещо време с по-чести валежи към средата