Иновациите и предприемачеството вървят ръка за ръка. Гръцките фермери успяват да използват това и отскоро на пазара им се появи атрактивен на вид син мед. Той не само привлича клиентите с визията си, но и с хранителните си свойства, научаваме от Ypaithros. 

Децата - вдъхновение за успешен фермерски бизнес с бадеми

Зад синия мед стои Джордж Лигнос, инженер-химик по образование. Заедно с група от млади учени той произвежда в градска среда прясна спирулина, която превръща в паста и “опакова” в кубчета лед. Откривайки потенциала на спирулината, той добавя и мед. Крайният резултат е син мед, който жъне успех в Гърция и чужбина.

Експериментите си със спирулината Лигнос започва през 2018 г. Тя му дава възможност да приложи уменията си и да работи нещо, което харесва. От миналата година продуктите са вече на пазара. Инженер-химикът избира спирулината неслучайно. Тя съдържа доста хранителни вещества, богата е на естествени противовъзпалителни вещества и антиоксиданти. 

За разлика от сухите алтернативи, живата спирулина поддържа максималната си активност, предлагайки несравнима хранителна стойност, тъй като запазва всичките си витамини непокътнати, споделя Лигнос. 

В сътрудничество с гръцките производители на мед компанията му придава нов цвят на меда, както и допълнителни хранителни вещества. Чрез специална обработка на спирулина екипът на Лигнос изолира фикоцианин, смесва го с меда и това води до специфичния син цвят.

Както Лигнос обяснява, цветът се дава от протеина фикоцианин, който се намира в стените на спирулина. Разработихме технология, с която разбиваме клетките на спирулината и селективно получаваме само синьото. Тъй като са водораслите са свежи, синьото не е унищожено. 

В момента имаме поръчки от цяла Гърция и от чужбина, като през сайта всеки желаещ от континентална Европа може да поръча меда. Сътрудничим си и с магазини за деликатеси в Гърция за продажба на мед, както и с хотели, допълва предприемчивият учен. 



Вижте още:

Четирите принципа за успех в земеделието на Георге Порубски

Фермерът, чиито продукти обикалят света

Как двама фермери произвеждат студен билков чай, който продават в чужбина