“Ако времето през май продължи да е влажно и сравнително хладно, развитието на пшеницата ще се нормализира, но ако температурите след средата на май се повишат, това би могло да доведе до по-ранна жътва”, коментира за Агри.БГ Димитър Матеев, земеделски производител от района на град Левски. 

“Тази година се забелязва много по-ранен цъфтеж на пшеницата. Реално сроковете са издърпани с 14-20 дни по-рано, което означава, че стопаните трябва да направят по-рано и фунгицидното третиране на посевите”, допълни още той. Земеделският производител уточни, че борбата с фузариума трябва да бъде малко по-ранна. 

“Падналите дъждове в последните 10 дни, които като количество на места достигнаха до над 240 литра, са изключително предизвикателство за пшеницата, затова навременната растителна защита ще окаже най-добри резултати”, коментира още той. 

Другото предизвикателство пред стопаните през тази година са изключително сериозните температурни амплитуди, с които всеки стопанин трябва да се съобрази при избора си на продукти.

Четете още: По-ранна жътва очакват зърнопроизводителите

“Част от активните вещества биха направили обратния ефект върху културата, а не да помогнат, поради това, че работната температура е над 10-12 градуса”, каза още Матеев. Много агресивно сред пшеницата се развиват различни видове ръжда - жълта и кафява, което се способства от преовлажняването на посевите. 
Трудност при такива условия е и физическият достъп до площите с техника, коментира още Матеев. 

По думите му тази година може да се очакват добиви от пшеница, близки или равни на миналогодишните, ако климатичните условия не се променят драстично. 

“Тази година есенниците имат доста добър потенциал. Ако успеем да изведем правилната растителна защита, стойностите на добива биха се доближили до тези от миналата година, а именно 850-900 кг от дка биха били постижими”, каза още Димитър Матеев.