CAP4US

Площи с трайни насаждения, които са в системата на контрол и в младенчески период, през 2024 г. могат да се заявяват по интервенцията „Биологично растениевъдство”, без да се изискват доказателства за реализирана и добита продукция от тях.

 

Нововъведението, което беше заложено в последните изменения на Наредба № 9 от 2023 г., беше потвърдено от представители на Земеделското министерство (МЗХ) по време на информационните срещи за Кампания 2024 в страната. Важно уточнение е, че за тях трябва да се представи документ от дипломиран агроном, удостоверяващ, че насажденията не са встъпили в плододаване.

„Адмирираме промяната, касаеща насажденията в младенчески период”, коментира на срещата в Пазарджик Веселина Ралчева от УС на Българска асоциация „Биопродукти” (БАБ) и постави въпрос за миналогодишните такива случаи.

Желанието на нашата асоциация е, ако може това изключение да се приложи и за плащанията за миналата година, за да не бъдат ощетени хората със засадени млади градини, които не са могли да имат добив. Ще внесем искането ни и писмено”, уточни браншовият представител.

По думите на Лидия Чакръкчиева от МЗХ въпросът вече се проверява.

Доколкото знам, в момента нашите юристи проучват възможността дали ще може това да се приложи със задна дата. На този етап не можем да дадем категоричен отговор, заяви експертът.

В Кампания 2024 има и други промени в компенсаторната интервенция за биологично растениевъдство. Една от тях е, че вече ще могат да се заявяват едногодишни и многогодишни фуражни култури. Вижте повече в слайда по-долу.
 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg  

CAP4US