Пазарът на торове продължава да бъде сред неприятните теми за фермерите в цяла Европа. Прогноза за следващите месеци прави Хуберт Камола, експерт в областта с дългогодишен опит. По думите му цената на газа ще се стабилизира, но уреята ще поскъпне, пише полският земеделски сайт Farmer. 

Поскъпването на селскостопанската продукция рязко се забави

Напоследък се случват много интересни неща по отношение на уреята, казва Камола. Доскоро той е бил убеден, че цената й ще се стабилизира, но всичко се е променило миналия уикенд. 

Информацията, която се появи, драстично промени ситуацията, казва той, отправяйки поглед към Индия, Китай, Руската федерация и ЕС. 

Миналия уикенд Индия обяви третия си търг тази година, този път за милион и половина тона урея. Страната консумира приблизително 33 милиона тона карбамид годишно, а от тези 33 милиона тона 15 милиона тона се внасят в Индия от цял ​​свят, следователно индийските търгове са определящи за целия пазар.

Самото обявяване на този трети търг, който пазарът не очакваше, тъй като последният беше за около 2 млн. тона (което е относително високо), беше изненада, подчертава Хуберт Камола.

Китай, от своя страна, който е най-големият производител и потребител на карбамид (51 милиона тона годишно потребление, обяви, че ще има проблеми с изпълнение на задълженията си от по-ранния, т.е. втори търг, който се проведе в Индия.

Правителството на Руската федерация също реши почти по същото време да наложи и увеличи до над 7% експортно мито върху всички торове. Товаще доведе до по-високи цени и карбамидът, който в петък се предлагаше на световните пазари около 390 долара, след уикенда струваше 450-480 долара в зависимост от пристанищата.

Четвъртият фактор е, че ЕС реши да отмени нулевата тарифна ставка върху уреята, внасяна от трети страни. Сега ще бъде 5-6,5%, така че вносът ще трябва да се увеличи с толкова. Това ще засегне целия пазар на ЕС.

По отношение на карбамида, Камола напомни, че 90% от цената му се определя от газа, от който се произвежда амоняк. 

Карбамидът се произвежда от амоняк, но за производството му са необходими технологичен CO2 и енергия под формата на електричество и топлина.

За щастие цената на газа се стабилизира

Фосфорът няма да поевтинее, отбелязва Камола.

Анализирайки поведението на Индия, Пакистан и Бангладеш, които започнаха да купуват отново, експертът не подминава и земетресението в Мароко. 
Мароко е дом на 70% от световните находища на фосфати. Другите страни със залежи, но с незначително значение, са Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Канада и Китай. Епицентърът и самото земетресение са били на около 150 км от основните марокански мини и фабрики, така че тези единици не са пострадали много, но цялата логистична инфраструктура е включена в отстраняването ефектите от това бедствие, така че това ще окаже влияние върху ликвидността на бизнеса с торове.

Към днешна дата мароканското производство на фосфор е вече разпродадено практически до края на октомври. Продажба ще се проведе само през ноември и декември, но вече има опашка от желаещи.

Ситуацията при калия също не е розова. Камола я определя като “неблагоприятно стабилна”

Европа плаща за геополитиката и липсата на калий, защото нямаме собствени източници. Трябва да внасяме всичко. Досега калий се внасяше от Беларус, но има ембарго. Вносът от други страни оскъпява. Затова трябва да се “съгласим” с диктата на останалите малко производители на калий, които се възползват от тази ситуация, отбелязва експертът. 
 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Производството на биофуражи също ще се подпомага

Как ще се контролира намаляването на пестицидите и използването на биоторове?

Предложение на МЗХ: Как се променят бюджетите по екосхемите за Кампания 2024?