Измененията в Стратегическия план в частта "Програма за развитие на селските райони", които бяха представени на депутатите от Комисията по земеделие все още не са приети и гласувани от Комитета по наблюдение. Предстои да се направи писмена процедура, в която ще се представят и гласуват промените, предложени от Министерството на земеделието. 

Четете още: Обвързана подкрепа: Какви промени се гласят за животновъдите?

 

Предвидени са промени в интервенцията „Подпомагане отглеждането на сортове, устойчиви към климатичните условия чрез прилагането на практики за интегрирано производство“. "Голяма част от измененията са свързани с предложенията за промени в решението на Комисията по земеделие, друга част са съобразени с мненията на заинтересованите страни", коментира Елена Иванова, директор на Дирекция "Развитие на селските райони" в аграрното ведомство. 

В тази интервенция допустимостта на стопанството от "до 300 хектара" се увеличава на "до 600 хектара". Предоставя се възможност за разширяване на площта, за която е поет ангажимент в рамките на изпълнението му. Прецизирани са изискванията в условия за допустимост на интервенцията, свързани с кандидатите и на площите.

В интервенция „Насърчаване намалението на употреба на продукти за растителна защита и торове през контрол в краен продукт“ също е допълнена възможността за разширяване на площите с до 10% от размера на площа, с която е поет ангажиментът.

В унисон с предложението на Комисията по земеделие е премахнато изискването за задължителна продажба на крайния продукт само на пазар по Закона за стоковите борси и тържища. Има промени и изменения в изискванията по интервенцията относно вземането на лабораторни проби, анализи и окачествяването на крайния продукт преди неговата реализация.

В интервенция „Хуманно отношение към животните и антимикробна резистентност“ са адаптирани изискванията във връзка с дейността за намаляване употребата на антимикробни средства, конкретизирани са някои условия и изисквания във връзка с изпълнение на програмата за превенция и контрол на значимите заболявания на ниво животновъден обект. Направено е преизчисление на размера на компенсаторните плащания и по трите направления в интервенцията като техният размер е завишен средно с до 30%.
Отчетено е предложението на Комисията по земеделие като е прехвърлен допълнителен финансов ресурс към тази интервенция в размер на 20 милиона евро.

В интервенция „Възстановяване и поддържане на деградирали пасищни територии“ основните изменения са свързани с териториалния обхват. Включено е задължение за наличие на една животинска единица за един заявен хектар. Добавена е възможността за разширяване на площите, с които е поет ангажимента. 

В интервенция „Насърчаване използването на култури и сортове, устойчиви към климатичните промени“ отново има прецизиране във връзка с възможността за разширяване на площите. Редактирани са текстовете, свързани с използването на минерални торове и продукти за растителна защита, но само такива разрешени за използване в биологичното производство.

В интервенция „Биологично растениеводство“ са отчетени получените становища и мнения от заинтересованите страни. В нея се разширява обхвата на подпомагане като се включва нова допустима група култури - фуражните култури. За тази група култури е изчислен размер на компенсаторното плащане.
В интервенцията е предвидено изключение за насажденията н младенчески период, относно изискването за добив на продукция от всеки парцел за площите, с които е поет ангажимент. 

В интервенцията, свързана с плащания за земеделски земи в зони от Натура се включват пет нови защитени зони, които са обявени със Заповед на министъра на околната среда и водите. Те ще бъдат включени в обхвата на подпомагане от следващата кампания и ще станат част от приложението законодателство.

По предложение на Комисията по земеделие във всяка една интервенция, по която се подкрепят постоянно затревени площи, е включено задължението за наличие на животинска единица в съотношение една животинска единица за един хектар. 

В рамките на предложеното изменение ще бъде включена нова интервенция, която е „Поддръжка на новосъздадени и възстановени гори“. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg