SpaceIL е израелска нетърговска организация, която планира да отглежда масово грах на Луната и Марс. С реколтата ще бъдат изхранвани космонавтите, съобщава The National News.

Продават за 1 млн. долара бутилка вино, узряло в Космоса

Експериментът, който носи названието Space Hummus (космически хумус) стартира на 19 февруари тази година. Учените искат да отправят на товарен кораб на Международната космическа станция (МКС) 28 семена от турския сорт Cicer arietinum. Той е избран по две причини. Служи като основен хранителен продукт в страната и в Близкия Изток като цяло. Освен това съдържа много протеини.

Авторите на експеримента очакват, че турският грах ще реши проблема с осигуряването на достатъчно хранителни вещества в менюто на космонавтите. Както знаем, те основно се хранят с дехидратирана храна.

Съоснователят на организацията, който ръководи мисията Йонатан Вайнтрауб, споделя, че целта на проекта е да стартира нова оранжерийна технология. По думите му първоначално културата ще бъде отглеждана в безтегловност, а след няколко години ще бъде посадена на Луната и Марс. Отглеждането ще се провежда в специални оборудвана миниатюрна оранжерия, а вместо почва ще бъде използван обогатен с хранителни вещества гел.

В оранжерията учените ще поставят камера. Така ще наблюдават развитието на бобовата култура. Получената реколта ще бъде върната на земята още през юни тази година.

Освен компанията SpaceIL, в проекта участват още израелски учени и техни американски колеги от университета в Стандфорд. Споменава се и сътрудничеството на израелския бизнесмен Ейтан Стибе, който през март 2022 г. ще бъде на борда на МКС като турист.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Правителството иска да развива високотехнологично земеделие

Реколтата от люти чушки на НАСА изненада учените

За живот на Марс: НАСА разработи суперефективни вертикални ферми