Много ми се иска да успеем да развием биотехнологиите, храните и земеделието, които се базират на наша традиция, но те трябва да бъдат вкарани на много по-високотехнологично ниво. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на форума на Дарик за идеи „Стълбището".

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Според него, за да имаме икономически растеж, който остава в България, а не отпътува оттук в момента, в който някоя друга държава може да предложи същото, но по-евтино, е важно ние да имаме "умен бизнес".

Даниел Лорер: За сравнение държави като Финландия предоставят 500 млн. евро всяка година за развойна дейност. 

По думите му останалите области, в които сме много силни и можем да се развием са информационните технологии и автомобилният клъстер. Дори космосът може да бъде включен като тема и приоритет за развитие. 

Лорер изрази надежди, че това ще е последната година с ковид помощи и че пандемията си отива. „Правителството, в макар и краткия си период на власт, реагира динамично и нагласяваме мерките си според ситуацията", каза още министърът на иновациите и подчерта:

„За един месец България трябваше да посрещне много кризи. Отговорихме на всички предизвикателства - огромните цени на тока, Украйна, изброи..,в справянето с всички кризи България се движи в общата европейска рамка”.