НАСА разработи иновативен метод за отглеждане на растения, който ще осигури по-високи добиви при минимална консумация на вода и енергия. Става дума за вертикални ферми, притежаващи потенциала да решат бъдещи хранителни кризи на Земята и ще влязат в употреба при евентуално заселване на Луната и Марс, пише полският сайт Well.

Проект превръща берлинската магистрала в огромна вертикална ферма

Първата в света вертикална ферма, създадена от НАСА, е построена в останките на капсула от тестова мисия, която трябваше да бъде изпратена към Меркурий. В изведената извън експлоатация камера са поставени хидропонни тави като рафтове в библиотека. Те са допълнени от осветление, вентилация и система за циркулация на водата. В такива условия се отглеждат традиционни култури, за да се види как ще се развият.

Успехът на този експеримент провокира сериозен ръст на индустрията от вертикални ферми. Прогнозира се, че до 2025 г. тя ще струва над 7 млрд. долара.

Вертикални ферми на бъдещето

Пример за успеха на този начин на производство на храни дават учените от Plenty Unlimited. Те са успели да произведат толкова добив от по-малко от хектар вертикални култури, колкото от 290 хектара традиционни ферми. Всичко това е резултат от оптимизацията на целия процес.

От една страна, културите получават идеално балансирани хранителни вещества, необходими за растежа, а от друга страна са снабдени с правилния интензитет, дължина на вълната и продължителност в точно определен момент. Освен това са използвани съвременни технологии за филтриране на замърсителите на водата и постоянно се поддържа идеалната температура и влажност на въздуха.

Този подход ще помогне да се нахранят бъдещите поколения хора, каза Нейт Стори, изследователски директор в Plenty Unlimited.

Според оценките на ООН през 2050 г. Земята ще трябва да изхрани 2,3 милиарда повече хора, отколкото днес, а поради непрекъснато разширяващите се градове, конвенционалното земеделие може да не е в състояние да се справи с търсенето на храна. При такива обстоятелства свръхефективните вертикални ферми може да се окажат единственото решение.

Храна, отгледана в космоса

В бъдеще този тип технология за отглеждане на растения може да се използва и при колонизирането на космоса. Още повече, че индустрията непрекъснато се развива. Например, Bowery Farming използва изкуствен интелект, за да изчисли точно циклите на растеж на отделните растителни видове, а НАСА в момента тества подобни решения в Антарктида в среда, подобна на космоса.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Градът на бъдещето ще се самоизхранва

Ферма в супермаркета

Градско земеделие на покрива в снимки