Преди 60 години човечеството успя да направи пробив – да изпрати човек извън пределите на планетата. Юрий Гагарин видя как изглежда Земята от Космоса, а учените съзряха потенциала на космическите изобретения и употребата им в селското стопанство. Безпилотни трактори, управление на водни ресурси, светодиодни системи за оранжерии – експерти направиха подбор на аграрните иновации с „извънземен“ произход, пише сайтът Propozitsiya.

За 70 години: 243 сорта и хибрида от Добруджанския земеделски институт

Безпилотни трактори

През 90-те години на 20 в. компанията John Deere реши да разработи революционна технология – трактор с безпилотно управление. За да направи своите машини по-точни, специалистите на компанията съвместно с експерти то NASA създадоха софтуер, който гарантира висока прецизност на обработка на GPS сигналите. След това тази технология бе използвана и за производството на безпилотни коли.

Светодиодни системи в оранжериите

От момента, в който човекът излезе в космоса, учените започнаха да разработват технологии за отглеждане на растения извън планетата Земя. За да бъде възможно това, трябва да има достатъчно количество светлина. Така се появява LED осветлението. За него е създадена система за интегрирано управление HELIAC. Тя самостоятелно регулира необходимото количество светлина за конкретна култура в съответната фаза на нейното развитие. Впоследствие тази технология от космоса бе „спусната“ в оранжериите на нашата планета и днес е ефективен начин за отглеждане на разнообразни храни.

Прогнозиране на реколтата

Учените от космическите агенции в цял свят изучават вегетацията на растенията и методите за прогнозиране на реколтата. С времето събраните знания бяха трансформирани в софтуера LandViewer. Този цифров инструмент е базиран на спътникови снимки в реално време и е способен да анализира и прогнозира добивите.

Днес тази технология работи в ред дигитални платформи, сред които и xarvio™ FIELD MANAGER. Услугата анализира спътникови снимки, дава препоръки за нормите за сеене и пръскане, проследява сроковете за торене и за прибиране на готовата реколта.

Управление на водните ресурси

Космическите технологии за сондиране на повърхността на Земята и GPS-ът позволяват да се прогнозират периодите на засушаване. Освен това на базата на тези системи учените са разработили специални датчици, които позволяват на растенията „да искат“ повече вода или да се регулира и полива полето по-прецизно.

Например, датчиците AgriHouse измерват електрическите импулси на растенията и определят характеристиките, които са важни за здравето им. Данните се предават на компютъра на агронома, а системата обръща внимание на онези култури, които се нуждаят от вода.

Ултрапоника, технологии за съхранение на храните и водорасли, които произвеждат омега-3 мастни киселини – всички тези неща човечеството познава, благодарение на развитието на космическия отрасъл. Това доказва още веднъж, че бъдещето е това, което правим в момента.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Министерството на земеделието прецезира мярката за инвестиции

Как иновациите в пръскането помагат на полето?

IoF 2020: Технологиите за вашето стопанство на един клик разстояние