Project Plant Habitat 04 (PH-04) е най-продължителният експеримент в историята на Международната космическа станция (МКС). Той е посветен на производството на храна в космоса, което позволява да се изхранват космонавтите. Тези дни бяха подобрени два световни рекорда, благодарение на успешното отглеждане на люти чушки в лабораторията на МКС, пише elciudadano.com.

Как се садят люти чушки?

Проектът продължава вече над 140 дни. Той бе стартиран през юни 2021 г., когато учените изпратиха 48 люти чушки от Ню Мексико до Международната космическа станция. Там те бяха поставени в затворена система за отглеждане, наречена Advanced Plant Habitat (APH). На 12 юли бяха поляти и експериментът започна, а след няколко седмици те цъфнаха и бяха опрашени ръчно.

С първата реколта, прибрана на 29 октомври, космонавтът Мега МакАртър подправя тако, направено от месо, сушени домати и артишок. От втората реколта са изпратени 12 чушки обратно на Земята, а останалите са консумирани от екипажа.

На 26 ноември инженерът на борда Марк Ванд Хии засажда нови насаждения и взема проби.

PH-04 се характеризира със значително напреднала технология на производство в космически условия, обяснява Мат Румен от Космическия център “Джон Ф. Кенеди” във Флорида, САЩ. По думите му част от резултатите са неочаквани.

Всички индикации сочат, че някои чушки са изключително люти, което ни разкри ефекта на микрогравитацията върху нивото на капсаицина, допълва той.

Следващите експерименти на НАСА предвиждат отглеждането на чери домати и провеждането на изследване върху нов тип листни зеленчуци. Учените планират също така да отглеждат зеленчуци, бобови култури и микро подправки.

Тестовете са ясно доказателство, че сме на прав път и ще можем да произвеждаме храна в космоса, казва Румен, допълвайки, че целта му е да произвежда качествени и устойчиви култури за бъдещите мисии, по време на които човечеството ще изследва Луната и Марс.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Журналист превърна триетажна къща в аквапонична ферма и сега печели стотици хиляди

Агрофитнес - какво представлява и за кого е предназначен?

20-те култури, които не изискват големи площи, но носят пари