Дванайсет бутилки вино отлежаваха над една година на борда на Международната космическа станция. Сега те отново са на Земята, съобщава Euronews.

Как ще бъдат финансирани лозарите в новата ОСП?

Противно на очакванията виното не е било предназначено за космонавтите, а за експеримент. През ноември 2019 г. товарната капсула на SpaceX Dragon излетя с бутилките и 320 лози от сортовете Мерло и Каберне совиньон.

„Нашата цел бе да се справим с решението за това, как ще имаме земеделие утре, което да е едновременно органично и здравословно и способно да нахрани човечеството. Смятаме, че космосът има ключово значение“, споделя съоснователят на Space Cargo Unlimited, стартираща компания от Люксембург

Бутилките са били поставени в стоманени цилиндри, за да не се счупят. Изследователите ще изчакат до месец февруари, за да отворят една или две от тях. На дегустацията ще участват някои от най-добрите ценители и експерти на Франция. След това предстоят месечни химически тестове, които да установят как престоят в орбита влияе върху утаяването и процеса на стареене.

Лозите, които се върнаха от Космоса, пък ще бъдат засадени, за да се види дали са станали по-устойчиви на климатични аномалии. Идеята е да се анализират растенията, стресирани в безтегловност, и да се превърнат в по-здрави растения тук, на Земята.