Сушата и глобалният дефицит на вода може да нанесат щети, сравними с пандемията от коронавирус, това се казва в последния доклад на Организацията на обединените нации (ООН), пише rosng.ru.

Стопанин: Тази година лозето иска и мотика, но и молитва

Съгласно данните на ООН промените на климата най-силно са се отразили на страните от Западна Африка и Южна Европа. В близките години те ще бъдат усетени още в САЩ, Латинска Америка, Централна Азия и южната част на Австралия.

Авторите на доклада прогнозират, че с повишен риск от суша през настоящото столетие ще се сблъскат около 130 страни, други 23 ще пострадат от дефицит на вода, а 38 - и от двете бедствия.

Липсата на вода, на свой ред, ще повлияе върху ръста на населението.

В доклада се казва още, че в момента икономическите загуби във всички страни от дефицита на вода възлиза на не по-малко от 124 млрд. долара. От 1998 до 2017 г. пострадалите от този проблем са над 1,5 млрд. души. От ООН уточняват, че това са минималните цифри.

Мами Мизутори, представител на организацията за понижаване на риска от бедствия, отбелязва, че срещу сушата, за разлика от коронавируса, ваксина няма. Специалистът допълва, че в бъдеще средните температури в цял свят ще се покачват. Това повишава риска от опустиняване.

Мизутори напомня още, че сушата косвено влияе на страните, които в момента не са засегнати от нея. Тези държави може да пострадат от дефицита на продукция и съответно поскъпването й.

От ООН допълва, че за назряващата катастрофа спомага не само глобалното затопляне, но и неефективното управление на поземлените ресурси. Учените са на мнение, че светът в това отношение е близо до точката, от която връщане назад няма. Те призовават правителствата да променят начина, по който се използват земята и водата. Така частично проблемът може да бъде решен.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Грози ли я България поредица от сушави години?

Ниски температури и дъжд може да провалят реколтата от доматите на открито

Суша мори стопани в равнината около Оряхово