Пшеницата в Добруджа се развива с по-бавни темпове заради хладните пролетни месеци. Това не е притеснително за земеделските стопани. В момента погледите на всички са насочени към културата, която заема от 42 до 44 % от обработваемите площи в Добричка област, с надежда да успеят да я приберат без проблеми.

Подготовка за жътва: Какви са очакванията по райони

На този етап посевите имат необходимата и ценна влага, натрупана от зимните и пролетни дъждове. Валежите бяха повече от необходими, тъй като през предходната стопанска година бяха много под нормите, а сега дават оптимизъм.

„Извършихме всички растително-защитни мероприятия, изведохме пшеницата до жътва. Тя вече е изкласила и формира зърно“, споделя Васил Недев, председател на ЗК „Демокрация“ в Генерал Тошево. „Културата е в оптимално състояние. Към момента потенциал за добив има, но дните до жътва са много важни“, не крие опасенията си земеделецът и добавя: „Дано когато пшеницата преминава от млечна към восъчна зрялост да няма суховеи и горещини, защото това ще изсуши, ще свие зрънцето“.

В земеделската кооперация предстои да се прибере реколтата от 4000 дка с пшеница. През есента на 2020 г. Васил Недев решава да сее български сортове. От тях три са с високи хлебопекарни качества, изключително стабилни и пластични. Според земеделеца през миналата година този тип селекция се е представила по-добре на полетата в Добруджа. 

Тежката суша през 2020 г. доведе до невиждан срив на добивите в Добруджа - средно 178 кг/дка пшеница. Васил Недев споделя, че в 40-годишната си практика подобна суша не е виждал. Към момента валежите са два пъти повече в сравнение с предходната година.

„Жътвата ще закъснее, най-вероятно ще стартира в интервала 5-12 юли. Ще започнем разжънването около 5-6 юли, прокарването на противопожарните ивици и после започваме същинското прибиране“, планира още Васил Недев и уточнява: „Трябват ми 12 дни, за да прибера пшеницата. Дано през това време няма градушки, бури или други природни аномалии“. 

Общо 1,2 млн. дка са площите с пшеница в Добричка област.