След 2 месеца без капка дъжд най-после заваля и в община Шабла. „За два дни се събраха общо 35 литра валежи“, обобщи Иван Йорданов, председател на земеделска кооперация „Приморец“ в село Тюленово.

Овощари: Имаме много тежка кампания, закъсняваме с около 2 седмици

Ситуацията на полето е била „на ръба“ – от 3 април до момента в крайморския регион не е валял дъжд. Такова засушаване е опасно са пролетните култури, които още на старта са стресирани, смята производителят. При пшеницата картината е по-благоприятна, тъй като есенните култури са получили сравнително добри запаси от зимна влага. 

В земеделска коопирация „Приморец“ замерванията на валежите са показали малко над 200 литра дъжд от 1 септември 2019 г. до 1 септември 2020 г., сподели Иван Йорданов. През тази стопанска година до момента количеството на валежите в землищата на кооперацията е двойно – 430 литра. "Този дъжд ще изкара пшениците до жътва. Няма лошо да паднат  още, но притеснения за тях нямам. За царевицата и слънчогледа още е рано да се говори, там си трябват още валежи. Знаете миналата година какво стана“, допълни земеделецът.

10 000 дка обработва земеделската кооперация. 80-85% от площите с пшеница и ечемик в кооперацията пропаднаха през миналата година. Сега в кооперацията са обнадеждени и очакват природата да бъде милостива и да позволи безаварийното и безпроблемно прибиране на реколтата. 

500-600 кг пшеница от декар очакват в района на село Тюленово. 

Обичайно комбайните влизат по-рано да жънат в полетата край морето. Очакванията в кооперацията са след 25 юни ечемикът да е готов за жътва. 

„Добрата новина е, че в черноморските общини заваля. Там имаше спешна нужда от дъжд“, обобщи от своя страна Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Температурите като цяло са по-ниски от обичайното, но това не е притеснително за посевите в Добричка област.

Заради по-хладното време развитието им се движи с 10-15 дни закъснение, но това не буди тревога и ще бъде компенсирано, смята производителката. На този етап пшениците са в много добро състояние. 1 млн. 200 хил. дка предстои да бъдат ожънати след около месец в Добруджа.