Времето в Северозападна България може да провали и първата реколта от домати, отглеждани на открито, твърдят стопани. Растенията цъфтят, но не се образуват завързи, а и някои от тях се разболяват само за денонощие заради ниските температури и непрекъснатите валежи.

Разсадите за късните сортове домати остават скъпи

„Минимумът на дневните температури е 21, а този на нощните – 13 градуса. Факт е, че още в началото на седмицата живакът в термометрите не показа повече от 20 през деня и 10 през нощта. Да не говорим колко много дъжд се изля”, обяснява Веселин Петров, който отглежда домати и в оранжерия, и на открито.

Затова той очаква, че ще има по-добра реколта от растенията, които отглежда на закрито, защото те са защитени от стреса, който времето причинява на тези навън.

„Гледам ги с еднакво внимание, но тези навън са по-зле от растенията вътре и то не е само, защото едните са насадени по-рано. Не за пръв път гледам и в оранжерията, и навън. Тази година просто времето си е проблем. Гледа, че даже липите в района още не са цъфнали, а кое време е – втората половина на юни. Ама при толкова дъжд и ниски температури, това е резултатът”,  разказва още Веселин.

домати

Това, на което обаче се надява, за да може да компенсира е постепенно затопляне и да не стане изведнъж голяма жега, защото и тя според него би била проблем за домата. При прекалена суша и много високи температури и ще цъфти, и ще връзва по-малко, което неминуемо ще е лошо, защото реколтата му няма да е достатъчно и той няма да може да получи финансова компенсация за труда си.