Цените на земеделските земи са актуална тема във всяка страна, в която селското стопанство е фактор в икономиката. Всеки знае, че местоположението и качествата ѝ са определящи за цената, на която може да се купи. Точно такъв е случаят с най-скъпо продадената земеделска земя в Румъния миналата година.

Фермерите няма да оставят ниви под угар и през 2024 година

Макар броят на сделките през 2023 г. в северната ни съседка да е намалял с 25%, цените там са средно около 7000 евро на хектар. Приковаваща вниманието е една от сделките, при които за хектар земеделска земя са платени внушителните 30 000 евро. Тя се намира в района на Печица в окръг Арад, информира Agerpres. 

През 2023 г. в окръга са регистрирани 3932 оферти за продажба на земеделска земя. За сравнение, през 2022 г. са регистрирани 5147 оферти за продажба, което води до спад на продажбите с приблизително 25% от година на година, информира ръководителят на Дирекцията за земеделие на окръг на Арад Йоан Мартин. Според него спадът е предвидим и прогнозите са той да продължи. 

Спадът през 2023 г. идва, след като през 2022 г. имаше 75% ръст в броя на офертите за продажба спрямо 2021 г. 

Този ​​спад в броя на сделките през 2023 г. беше предвидим и смятам, че ще продължи, защото през последните години е продадена много земя. Става дума предимно за площи, собственост на дребни фермери, които са закупени от големи земеделски сдружения и те нямат интерес да продават. Все по-малко са малките и открити площи, повечето от тези, които са искали да продават, вече са го направили, заяви Йоан Мартин.

Общата площ, която е била обект на оферти за продажба през миналата година, е 3190 хектара.

Що се отнася до цените, през 2023 г. те остават приблизително на нивото от предходната година, съответно средно 7100 евро за продаден хектар.

Земите в плодородните райони се продават на цени от 12 000 евро на хектар, докато непродуктивните земи, особено в хълмистите зони - за 2500-3000 евро на хектар.

Най-скъпо се търгува земя в местността Печица, близо до магистралата, като цената на регистрираната в земеделската дирекция оферта е 30 000 евро за декар. 

Тази цена е рядкост и се предлага за земя, върху която обикновено се строи, като институцията не е информирана за намеренията на купувача, допълни Йоан Мартин. 



Вижте още:

Черноземът в Добруджа продължава да е най-скъп

Тайно наддаване за овощни градини

Цената на земята вече се влияе и от въглеродните сертификати