Европейската комисия предложи фермерите от общността да използват дерогация за 2024 г. от разпоредбите, които ги задължават да поддържат определени непроизводителни земи. 

На ръба: Фермерите се задушават от бюрокрация и кризи. Оцеляването им е застрашено

 

Предвижда се да  бъде стопирано задължението за заделяне на 4% от земеделската земя през 2024 г. 

Предложението на Комисията, което вече е изпратено до държавите-членки, предлага първия конкретен политически отговор за решаване на проблемите с доходите на фермерите.

За да получат подкрепата на Общата селскостопанска политика, на която имат право, фермерите трябва да спазват подобрен набор от девет стандарта, полезни за околната среда и климата. Този принцип на обвързаност с условия се прилага за близо 90% от използваната земеделска площ в ЕС. 

Страните-членки трябва да гласуват в кратък срок относно изключението от стандарта ДЗЕС 8, който изисква, наред с други неща, отделяне на минимален дял от обработваема земя за непродуктивни площи или елементи. Това се отнася до земя, оставена под угар, но също така и елементи като жив плет или дървета.

Комисията предлага вместо принудително оставяне на угар, фермерите да отглеждат азотфиксиращи култури като леща, грах или междинни култури върху 7% от своята обработваема земя . Тези растения могат да се използват като фураж или за зелено торене. Фермерите трябва да се въздържат от използване на пестициди в тези площи.
„С предложението Комисията демонстрира гъвкавост и солидарност с европейските фермери в ситуация на изключителни трудности“, казва еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски. 

Според изчисления на Европейската комисия, стойността на производството на зърно в ЕС-27 е намаляла от 80,6 милиарда евро през 2022 г. на 58,8 милиарда евро през 2023 г. – спад от почти 30%. При тези условия задължението за заделяне на обработваема земя може да има значително краткосрочно отрицателно въздействие върху доходите на земеделските стопани, казват от Брюксел. 
Регламентът ще се прилага със задна дата от 1 януари 2024 г. Държавите-членки, които желаят да приложат дерогацията, трябва да уведомят Комисията в рамките на 15 дни.