Нуждата от вода за отглеждане на зеленчуци расте с всяка година заради промените в климата, които не подминават и нашата страна. 

Вижте още: Пари има по Плана за възстановяване, но зарзават няма

 

И докато преди 20 години, в Стратегия за развитие на градинарството, специалистите от Института по зеленчукови култури „Марица“ са препоръчвали да се осигури 500 куб.м вода за отглеждането на декар пипер, то в момента нуждите са нараснали до 1 000 кубика годишно за декар градина. Това става ясно от думите на Ради Радев, водещ производител на зеленчуков разсад и член на Управителния съвет на Съюза на градинарите в България, който коментира пред Агри.БГ проблемът с недостигът на вода. 

Стратегията, която остава само на хартия е подготвена от Съюза на градинарите под егидата на Министерството на земеделието. Документът, по който е работено 2-3 години, е написан с помощта на научната общност. 

Посочените потребности от вода се отнасят за декар градина, защото при тези климатични промени има възможност да се удължи отглеждането на различни култури върху една и съща площ в рамките на една календарна година, убеден е специалистът. 

Две реколти зеленчуци годишно

„Вече вървим към две реколти зеленчуци годишно. Едната трябва да приключва през юни, а другата да започва от средата на август. Тогава трябва да се заложат новите култури, за да имат 100-120 дни активен период, в който може да се произведе една реколта от листни зеленчуци. Но трябва да имаме вода“, казва още Радев. 

Това според него е начинът да преодолеем 40-градусовите жеги, които от 5 дни ще станат 15 през следващата година, а по-нататък може да достигнат и 50 дни на летен сезон.

„Всичко се сварява и умира, има деформации и осакатяване на растенията от високите температури и те не могат да продължат развитието си, затова трябва да бъдат сменени. Така правят в Гърция и други страни с подобен климат", коментира производителят на разсад.

Ради Радев: Ние трябва да учим вече пустинно земеделие. Климатът се променя по-бързо от мисленето на фермерите. 

Да се подпомагат само площите, обезпечени с вода

От Съюза на градинарите ще настояват държавата да осигури 1000 куб. м вода за една година за декар градина. Ако разчетите са верни, на България са нужни 1 млн. дка градини, за да се осигурят плодовете и зеленчуците, консумирани в страната. Необходими са точни сметки дали може да се намери това количество в общия воден отток, след като се осигури обема за питейни нужди и другите разходи, включени в баланса на водата. 

И тъй като нашата държава трудно ще осигури 1 млрд. куб. м вода, нека да гарантира половината, но да се посочи да кои площи става дума – около язовири, реки и т.н., препоръчва Радев. И само тези площи да бъдат подпомагани по различните програми. „Не трябва да се подпомагат площи, които не са обезпечени с вода“, смята бившият председател на градинарския съюз.