Сушата, която мъчи испанските фермери през последните години, ги провокира да правят инвестиции в името на оцеляването и модернизирането на ефективността на напояването. Добрата новина е, че те вече разполагат с пример за подражание. Това е Хумиладеро. На малката община в Малага й се носи слава - разполага с най-ефективното напояване в цяла Испания, пише La Sexta.

Кои държавни помощи ще продължат да се прилагат през следващите 7 години?

Хумиладеро има едва 3000 жители. Една местна двойка е създала оранжерия за 5500 питаи на площ от 8000 кв.метра. Растенията тук са едни от най-глезените. Нищо не им се отказва, тъй като управлението на водните ресурси е оптимизирано.

„Сондите ни дават всички данни и въз основа на тях ние управляваме напояването и хранителните вещества на растението“, казва Пако Санзо, директор на Mochana Green, докато ни показва машинното помещение, където се случва цялата магия.

Докато реколта с тези характеристики би изисквала минимум 750 кубични метра на хектар годишно, те се нуждаят само от 240, тъй като „всичко, което не е усвоено от растението, се възстановява, допълва Ана Перес, управител.
Те не само използват по-малко вода за напояване, но допринасят повече за водоносния хоризонт.

Те не само използват по-малко вода за напояване, но допринасят повече за водоносния хоризонт.

Инфраструктурата разполага с канализационна система за събиране на цялата дъждовна вода. Според Ана, те внасят средно 2400 кубически метра вода годишно във водоносния хоризонт през своите канали.

„А ние използваме само 240“, подчертава тя.

За Антонио Кирос, партньор в Mochana Green, те получават повече продукция и по-добро качество с по-малко земя, по-малко хранителни вещества и „по същество по-малко вода“ .

Според проучване на Caixabank Research , докато обработваемите площи в Испания са се съхранили същите през 2022 г., земеделските добиви са паднали до минимум: маслиновите горички (-48%) са пострадали най-зле, следвани от овощните дървета (-24%) и зърнените култури (-24 %), бобовите растения (-19%), зеленчуците (-15%), цитрусовите плодове (-11%) и грудковите (-7%). Затова от тези сектори настояват за спешна модернизация на испанското земеделие. Става дума за скъпи инвестиции, но необходими за оцеляването на селското стопанство.

Всеки квадратен метър от оранжерията с питаи е струвал средно 100 евро. Ана Перес е уверена, че производството ще им даде възможност за „възвръщане на тази инвестиция в краткосрочен или средносрочен план“. Въпреки това тя иска от публичните администрации по-голяма информираност и повече инвестиции в сектора.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Мнение: Вместо да оправим напояването, ние не можем да се разберем кой ще краде

От понеделник фермерите кандидатстват за помощта за напояване

Ще се прави анализ на поливната инфраструктура