За първи път прясна продукция от Саудитска Арабия бе внесена в Европа. Уникалното събитие бе отразено от телевизиите в страната. Иновациите и модерните технологии пребориха суровия климат и са на път да преодолеят силната зависимост на Саудитска Арабия от вноса на храна, пише FreshPlaza.  

Рекордите на Гинес: Най-голямата устойчива ферма в света е в Саудитска Арабия

Ключът към успеха се крие във високотехнологичните оранжерии и вертикалното земеделие. В преследване на продоволствената сигурност през 2019 г. стартира изпълнението на проект за земеделско производство. Той обхваща площ от повече от 107 хектара, състояща се от оранжерии и вертикално земеделие, използвайки авангардни технологии. 

Целта ни бе да достигнем дневен производствен капацитет от 165 тона до 2024 г., казва Висам Абдел Самад, главен търговски директор на Dava Agricultural Co.

Сега проектът може да пристъпи към следващия етап от развитието си - продажбата на цялата продукция на добра цена, особено през зимния сезон. 

Тъй като през зимата Саудитска Арабия успява сама да си произведе достатъчно прясна продукция, назрява въпроса - защо да не изнася излишната. 

Отварянето на нови пазари, които предлагат по-добри цени през зимата, беше най-добрият начин за продажба на излишната продукция и изборът на пазара също беше доста очевиден, казва Висам Абдел Самад.

Европейският пазар предлага добри цени по това време на годината и най-вече по-лесна логистика. Нидерландия е най-големият център за дистрибуция на пресни продукти в Европа. Затова предприехме действия. В сътрудничество с нидерландска компания
изнесохме първата си експериментална пратка, тежаща около 5 тона, допълни той. 

Планира се през 2025 г. на европейския пазар да се изнасят 12 тона пресни зеленчуци на ден за период от 4 месеца, което прави общо 1500 тона за 2025 г.  В момента Dava произвежда и предлага на пазара домати, чери домати, краставици, марули, подправки, ягоди и гъби. Тъй като износът вече е неразделна част от бизнес модела, компанията планира да разшири продукцията си. 



 

Вижте още:

Как се движат цените на зърното във фючърсните сделки?

Как двама фермери произвеждат студен билков чай, който продават в чужбина

Производството намалява, преработката – расте: Каква е ситуацията на пазара на млякото у нас