С почти 30% по-малко са засадените площи с домати на открито до 8 юни в сравнение със същия период на миналата година. Значително намаление има при зелето – с 24.9% и при картофите, които са засадени на 22.5% по-малко площи.

Гласувайте: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Това става ясно от оперативен анализ на аграрното министерство. 
На този етап засадените открити площи с пъпеши, пипер и краставици също са под миналогодишните. На годишна база са повече засадените площи с дини и ягоди.

Заради по-малкия размер на реколтираните площи, както и поради продължилото хладно време, засега производството на ягоди, картофи и зеле изостава респективно с 12%, 44% и 58,3% спрямо година по-рано. Общото производство на оранжерийни домати в страната от началото на 2023 г. до момента е с 5,1% над миналогодишното, докато при оранжерийните краставици е налице намаление с 20,1%.

Късният старт на беритбената кампания при черешите е основната причина количеството на набраните плодове да е с 59.2% по-малко спрямо същия период на миналата година. Едва 3,2 хил. тона череши са прибрани досега в страната, въпреки че градините с този плод се увеличават с 3.4%, докато при кайсиите има намаление от 7.2% на реколтираните площи

Студовете по време на цъфтежа оставиха без завръз плодните дръвчета в Сливенския и Силистренския регион, както и в други райони на страната. Междувременно стартира прибирането на реколтата от кайсии и вишни.

Добивът на маслодайна роза до момента е в размер на 4 779 тона, което е с 48% под нивото отпреди една година, главно в резултат от по-ниския среден добив от декар, според експертите от МЗХ.