Ситуацията с черешовата реколта тази година не е добра, след големите студове при цъфтежа, брането на плодовете ще закъснее поне със седмица. „Очаква се след 25-26 май да излязат първите череши от градините в Силистренско“, съобщи за Агри.БГ Мирослав Черников, член на УС на Съюза на дунавските овощари. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Отчайващо е състоянието на насажденията, ранните и средноранните сортове почти нямат плодове и са много зле. Ще се разчита повече на късните сортове череши. Като цяло годината не е добра и ще зависим от внос. 

„Тази година няма да има череши за преработка, липсват количества и ще гледаме да захраним веригите и пазарите. Очакваме цените на плодовете да бъдат малко по-високи, тъй като от 20 години не са мърдали. Надяваме се на промяна, както стана при зеленчуците“, казва още производителят. 
Той уточни, че цените ще станат ясни през следващата седмица, тъй като в момента все още масово се предлагат вносни череши. Стартова цена от 6-7 лева очакват Черников и колегите му. 

През миналата година той изкорени 140 дка черешови градини, към тази крайна мярка пристъпват и други производители от региона. Като основни причини за крайната мярка се посочват изкупните цени на плодовете, трудностите с работната ръка, повишението на конкуренцията от трети страни. При Черников причините са комплексни, а трудното решение не е плод на внезапна емоция. 

Производител: Препаратите и водата стават все по-голямо перо в бюджета

Осезаемо се усеща и конкуренцията от страните с нормална реколта. Това важи особено за Молдова и Гърция, от Турция също идва много евтина стока. „Въобще не можем да бъдем конкуренти при турците, тъй като местните овощари ползват 3-4 пъти по-евтини препарати и държавата има грижата за земеделците“, казва още Черников. 

Производителят се надява нашето правителство, независимо дали е редовно или служебно да вземе мерки за намаляване на вноса, използвайки възможните и разрешени инструменти. Така както например ние не можем да излезем на румънския пазар за прясна консумация, независимо каква стока сме изкарали, стана ясно от думите му. 

Регионът има крещяща нужда от преработвателно предприятие, категоричен е Черников. „ При една нормална реколта, само аз мога да захраня всички фабрики в България“, казва той. 
Налага се да се търсят преработвателни предприятия в Румъния, с които през миналата година е работено добре, стана ясно от думите на овощарят. „Достъпът до пресния пазар в магазините обаче е невъзможен“, сподели той.

През тази година положението при кайсиите също е трагично, зле са и прасковите. Най-вероятно при сливите и ябълките ще бъдат с нормална реколта, прогнозират производителите от региона.