Студеното време си каза думата и розоберът закъснява. Очаква се да стартира масово във вторник в най-топлите части на Розовата долина.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

„Дъждовете, които паднаха тази пролет, са добри за розата и другите етерично-маслени култури, но трябва да се вземат мерки за болестите, които ще тръгнат след влагата“, коментира Владимир Стоянов, розопроизводител и преработвател от Буново и председател на сдружението „Българска розова долина“. 

Стартовата изкупна цена на розовия цвят е висока – 3.60 лв./кг, но в зависимост от хода на кампанията, ако е слаба годината заради студеното време, много бързо ще мине 4 лв./кг, става ясно от думите му. 

"Бригадири" диктуват правилата

Цената на труда на берачите също не е за подценяване. Най-ниското заплащане към момента тръгва от 1.50 лв./кг, но в тези пари не са калкулирани реалните разходи, в които влизат парите за превоз на работниците, както и други харчове. Така че минималната цена, според Стоянов, е 2 лева. 

Трудностите с намиране на розоберачи са стара болка. Драмата е в принципа, по който се събират. Работата се регулира от т.нар „бригадири“ и много голяма част от берачите нямат нормален достъп до полето. Собствениците на розово градини на практика са принудени да работят с хората, които държат бусовете за извозване до насажденията.

Те диктуват правилата, от съществено значение е разделението на фамилии и кланове в махалите. На собствениците на бусове се плаща за свършената работа и в края на деня те разпределят парите. Макар да не се говори гласно, вероятно част от средствата остават за тях. 

За да се реши проблемът, Владимир Стоянов предлага да се осигурява транспорт през Бюрата по труда. Така безработните ще бъдат подкрепени да отидат до работното място и да се върнат, да си вземат парите и да не зависят от неясни правила. 

Еднодневните трудови договори са решение 

Според него еднодневните договори не са толкова лош вариант – удобно е и за този, който наема и за този, който работи.

В розовите градини никога не се знае кой ще дойде на работа на другия ден. 

Еднодневният трудов договор е полезен, защото за деня приключват отношенията работодател – работник. Остава обаче стария проблем, че берачите се страхуват да не им се спират помощите – борса, дърва и т.н. 

Много от етерично-маслените култури, които са интересни за международните пазари виреят у нас, но производството им не се развива особено успешно.

„Всички са наблегнали на лавандулата, но тя се отглежда вече в много държави, ние не сме нещо специално като производители на лавандула, а и маслото и не носи достатъчно принадена стойност. 
Маточина, мащерка и мента са по-добър избор. За външните пазари са атрактивни също така бял равнец и кантарион“, смята Владимир Стоянов.