Няма количества при черешите, но изумителното е, че няма и много търсене. Това коментира за Агри.БГ Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България.

Питаме ви: Какви са очакванията ви от Кирил Вътев като министър?

“Ранните череши са много малко - тези, които са оцелели от студа. Мъчно вървят количествата, а вносът е много голям. 
Много късно започнахме и нея, съответно загубихме част от цената. Но пък това, че няма търсене ме изненадва”, обясни Гроздева.


По думите й месец май е бил ключов както за овощарите, така и за плодовете, тъй като целият е бил дъждовен. Това пък от своя страна доведе до напуквания и проблеми с черешите в цялата страна.

“Това попречи изключително много на зреенето, но и на качеството. Има стопани, при които има голямо напукване. Освен това обработките в овощните градини страдаха много през май месец. Като вали цял ден е трудно да се работи, дори трудът да е механизиран”, категорична е Гроздева.

Количества липсват, търсене също. Но как вървят цените на плода?

“По принцип производителите продават  на цени между 3 и 4.50 лв./кг. В Бургас в магазините черешите са над 7 лв./кг”, каза още Живка Гроздева.

Във Велико Търново български череши се намират от 5.50 лв./кг. до 7 лв./кг.

Проблем са производителите обаче е вносът.

“Вносът от Гърция е много голям. Те берат по-рано и по-атрактивни сортове. И докато, ние в България сме още на ранните череши, гърците вече внасят хрущялки, които като качество, просто заради сорта, се търсят повече”, добави производителят.

По думите на Живка Гроздева само за беритбата на тази кампания, тя е платила по 1.50 лв./кг.

“Хората, които не са наясно с нещата, ще си кажат, че производителите продават много скъпо. Всъщност цените са такива, защото плодовете, които оцеляха от студа, са много малко. Да не говорим, че са масово по върховете на дърветата. А там беритбата е изключително трудна”, каза още тя.

В заключение Живка Гроздева прогнозира, че цените на българските череши съвсем скоро вероятно ще паднат.