Таванът при цените на основните хранителни стоки в Румъния се удължава с още три месеца, съобщиха от Министерството на земеделието във вторник. Освен това към списъка ще бъдат добавени нови осем други хранителни продукта.

Министърът на земеделието и развитието на селските райони Флорин Барбу обяви, че мярката за ограничаване на търговската надценка ще бъде удължена с три месеца, до края на януари 2024 г за 14-те продукта, които следва да се продават с минимална търговска надценка, считано от 1 август.

Той каза, че мярката е съгласувана с преработвателите и търговците, които са проявили разбиране, като се има предвид фактът, че идват зимните празници.

„Искаме и в бъдеще мярката да се запази, защото тя имаше очаквания ефект, а именно да спре нарастването при цените на храните“, каза Барбу, на конференция пред министерството.

Освен това той добави, че списъкът с храните, при които има таван в надценките ще бъде разширен.

agriniser_new

В момента действа таван върху основни продукти като бял хляб, краве мляко, сирене, яйца, олио, картофи и др. Идеята е в новият списък да попаднат и  продукти като ориз, сметана, зеле, чесън и други.

„Става въпрос за храни, които се използват от румънците при приготвянето на продукти за празничната трапеза и не само“, подчерта Флорин Барбу.

Предстои Министерството на земеделието да предложи проект в тази насока на правителството, но от институцията не уточниха кога новите продукти ще бъдат с по-ниски цени по рафтовете.

На въпрос за украинския внос, министърът на земеделието отговори, че само зърнените култури, които отговарят на стандартите за качество, сертифицирани от Националната служба по санитарна безопасност и безопасност на храните, въз основа на получените и анализирани проби, могат да влязат в страната, да бъдат преработени и пуснати в търговската мрежа.

По отношение на търговията, в началото на седмицата цените на зърното с доставка до пристанище Констанца бяха: хлебна пшеница – 214 евро/тон, фуражна пшеница – 193 евро/тон, царевица – 189 евро/тон, ечемик – 172 евро/тон, слънчоглед – 381 долара/тон.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!