Урсула фон дер Лайен постави в четвъртък началото на Стратегическия диалог за бъдещето на селското стопанство. Това е нов форум, чиято задача е да договори обща визия за бъдещето на европейския селскостопански и хранителен сектор до лятото на 2024 година, съобщават от Европейската комисия. 

Четете още: Атидже Алиева-Вели: Имаме нужда от ново начало в земеделието

 

Стратегическият диалог, за който председателят на Европейската комисия обяви миналата година, ще разгледа предизвикателствата и възможностите като справедлив стандарт на живот за земеделските стопани и общности, подкрепа за селското стопанство, използване на знанията и технологичните иновации, както и бъдещето на европейската продоволствена система на ЕС в един конкурентен свят.

Германския експерт проф. Петер Строшнайдер ще бъде председател на форума, който ще обедини заинтересовани страни от цялата агрохранителна верига. 

След тази първа среща в Брюксел ще бъдат организирани поредица от тематични срещи. В диалога активно ще участват Съветът на Европейския съюз и Европейският парламент. Това ще бъде възможност да се чуят гледните точки, амбициите, опасенията и решенията на земеделските стопани и другите заинтересовани страни.

Назрял е моментът е да се постигне нов консенсус относно храните и селското стопанство сред земеделските стопани, селските общности и всички други участници в агрохранителната верига. Земеделските стопани и хранително-вкусовата промишленост в Европейския съюз осигуряват здравословна и висококачествена храна и имат основен принос за нашата икономика, особено в селските райони. В същото време са изправени пред широк спектър от предизвикателства — от изменението на климата и инфлацията до нестабилните пазарни въздействия. С този стратегически диалог създаваме форум за представяне на ясна визия за бъдещето в полза на всички,“ заяви председателят Фон дер Лайен. 

Тя не пропусна да напомни за колективни цели на Европейския зелен пакт и увери, че съветите или конкретните препоръки, за които се постигне съгласие до лятото, ще повлияят на работата през следващите години.