70 министри на земеделието от цял свят участваха в 16-та световна среща на върха на земеделските министри  в Берлин, която се проведе в рамките на Глобалния форум по храни и земеделие GFFA 2024.

Четете още: Кирил Вътев: Компенсациите на фермерите трябва да бъдат според мащаба на загубите

 

Тази година темата на форума е "Хранителни системи на бъдещето: Заедно за един свят без глад". В събитието се включиха министърът на земеделието Кирил Вътев и неговият заместник Деян Стратиев. 

Участниците във форума обсъдиха  надеждното и разнообразно снабдяване с храни по целия свят на фона на настоящите кризи и предизвикателства, включително климатичните промени, военните конфликти, търговските ограничения, инфлацията и нестабилността на пазара и отражението на тези фактори върху глобалните вериги на доставки на храни, съобщиха от аграрното министерство. 

По време на посещението в Берлин министър Вътев се срещна и със заместник- министър председателя и министър на земеделието и хранителната индустрия на Молдова Владимир Боля. Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество и обмен на научни знания в областта на животновъдството. В срещата участваха и заместник-министрите на земеделието и храните Таня Георгиева и доц. Деян Стратев.

Предстои делегация от Молдова да посети страната ни, за да се запознае с възможностите на българските научни звена и постиженията в областта на месодайното и млечното животновъдство.