Изследователи от Токийски университет успяха да намалят с 45,5% щетите, причинени от определени вредители по доматите, използвайки биологична алтернатива на химическите пестициди. Те са установили, че розовото етерично масло стимулира защитните гени в доматите и привлича хищни тревопасни животни, като по този начин защитава растенията, без използването на химически пестициди, научаваме от гръцкия сайт Ypaithros. 

Регенеративно земеделие: Здрава почва, здрави растения

Терпеноидите, известни също като изопреноиди, са клас органични химикали, открити в природата. Те са основните биоактивни съединения на етеричните масла и са получили широко внимание заради способността си да регулират защитните реакции на растенията и, следователно, експресията на защитните гени. Например соевите растения, когато се отглеждат близо до мента, показват значително подобрение в защитните си свойства и стават устойчиви на тревопасни животни.

Докато изследователският екип на проф. Ген-ичиро Аримура търси екологична алтернатива на химическите пестициди, решава да анализира ефективността на етеричните масла. В процеса на работа е оценена ефективността на 11 етерични масла за активиране на защитните реакции на доматите. 

Етеричните масла, използвани като парфюми за различни цели, съдържат миризливи компоненти, които могат да имат способността да действат като летливи съединения, придавайки устойчивост на вредителите. Нашата цел беше да проучим ефектите на тези етерични масла върху устойчивостта на растенията към насекоми", обяснява проф. Аримура. 

Изследователите са установили, че розовото етерично масло повишава нивата на PIR1 и PIN2, гени, участващи в защитата на растенията. В допълнение, доматените растения, третирани с розово етерично масло, показват намалено увреждане на листата от ларвите на Spodoptera litura (вид молец) и Tetranychus urticae (вредител).

За да докажат на практика теорията си, учените са провели полеви експеримент с цел измерване на активността на розовото етерично масло при полеви условия. Те са наблюдавали 45,5% намаление на вредителите по доматите в сравнение с тест с контролен разтвор. Изводът им е, че етеричното масло от роза може да служи като жизнеспособна алтернатива на химическите пестициди.



Вижте още:

Екологично ли е било земеделието през Средновековието?

Плодородните почви деградират, как да ги спасим?