6 часа - това ще е времето, необходимо за химически анализ на плодовете и зеленчуците на границата. Досега това се правеше за два дни и половина. Това е технологичното време нужно за излизане на пробата, независимо от продукта, съобщи земеделският министър Кирил Вътев при откриване на новата химична лаборатория на границата с Турция.

Чушките изискват 30 минути, цитрисуте изискват 3 часа - конкретизира Вътев.

"За товаро-разтоварните дейности има решение на съда, което върна частната фирма, но Министерството на земеделието и храните е направило нов конкурс и вече 6 фирми, проверени от ДАНС, работят и на границата", коментира министърът в отговор на въпрос на Агри.БГ.

Едно от условията е тези фирми да имат договори с превозвачи, като досега пробите пътуваха до София. 

На откриването присъства и премиерът акад. Николай Денков, който припомни, че вратата на България беше оставена в ръцете на частна фирма със спорна репутация.

"Правим решителни стъпки за контрола на нашата граница в ръцете на държавата. Подготвя се и двойно увеличение на капацитета на лабораторията. Ще се разшири значително и капацитета на самия пункт, както ще се осигурят рентгенови машини за обработване на всички камиони, така че да се гарантира, че в страната ни не влизат опасни стоки и мигранчи", обясни Денков.

Като ползи премиерът посочи осигуряване на безопасни плодове и зеленчуци за българските граждани. Освен това се премахва възможността за нелоялна конкуренция от производители от трети страни, които използват забранени у нас торове и пестициди. Премахва се също така и възможността в страната да влизат забранени стоки.

В момента се правят по 80 проби дневно, съобщи изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Светлозар Патарински. Освен него, на откриването присъстваха и представители на митническите администрации на България и Турция.