Хинапът е червен плод, който има много полезни свойства за човешкия организъм. Тази култура не е от най-търсените на пазара, но с търпение и упоритост може да бъде печеливша. Пример за това е производителят Петрос Цавелас. Той търпеливо отглежда стотици дървена хинап и продава реколтата си за  6-7 евро, съобщава Ypaithros. 

Нова ниша: Инвестицията в стевия може да се върне още на първата година

Цавелас за момента продава хинап на ниска цена. Целта му е да запознае потребителите с плодовете. Кураж му дава фактът, че миналата година е видял в Италия кутийка с хинап да се продава за 12,99 евро. 

Петрос е израснал във фермерско семейство. От 1953 г. досега то отглежда череши. Едни от първите са, които засаждат сорта Edessis Crisps. Днес компанията Cherry Center Tzavellas, в допълнение към черешите, кайсиите, доматите и чери доматите, отглеждани на открито, отдава особено значение на хинапа. Тази култура дава особено вкусни, питателни и полезни плодове. 

Гръцкият фермер случайно се натъква на хинапа. Решава да засади 30 дървета в двора на къщата, три от дръвчетата са именно хинап. 

Не ги познавах. Потърсих ги в интернет, защото плодовете бяха вкусни. Години наред наблюдавах дърветата, видях, че могат да издържат на местните условия, затова намерих растения и засадих първите 10 декара. Днес имам 800 дървета и три разновидности, споделя Петрос. 

Сега в градината си той отглежда турски, италиански и гръцки сортове. Единият гръцки сорт има плодове, които приличат на малки круши. Те са много вкусни, когато се изсушат. Вкусът му е особен, нещо средно между ябълка и фурма. 

За момента дърветата на Петрос са млади. Очаква се от догодина те да му дават по 30-40 тона продукция. Няма намерение да спира дотук. Напротив, планирал е да засади още хинап, защото “в Гърция може да няма интерес за изкупуване, защото малко хора знаят за тях, но в чужбина има голям интерес и към пресни, и към сушени”.

Отглеждането на хинап според Петрос е лесно, за разлика от беритбата, която е трудна, защото дървото има бодли. Прибирането на реколтата се извършва ръчно, а дърветата може да достигат височина до 10 метра. Хинапът няма особени неприятели и болести, няма големи изисквания и е устойчив както на студ, така и на големи горещини. Беритбата започва около края на август и продължава до средата на септември, има дълъг срок на годност в хладилник (повече от два месеца). 

Петрос планира да създаде група от производители, с които съвместно да отглеждат хинап, за да предлагат реколтата на пазара като компания. 

Хинапът е родом от Азия. Там е особено популярен, благодарение на своите лечебни свойства. Ползите от консумацията му са многобройни. Съдържа множество флавоноиди, витамини, минерали и микроелементи, като същевременно е добър източник на естествени антиоксиданти.

Цялото дърво само по себе си е лечебно. Кората се използва като лекарство, а листата - като чай, така че с право принадлежи към категорията на супер храните. Вместо една ябълка, китайците казват, че един хинап на ден държи доктора далеч, казва Цавелас. За да запази тези безценни свойства, гръцкият овощар практикува биологичното земеделие.

Наистина вярвам в продукта. Смятам, че в дългосрочен план той ще има голямо влияние в Гърция, казва още младият фермер.
 Вижте още:

Хинап - китайска фурма

Странни култури, които може в бъдеще да започнем да ядем

Ендивията - доходоносна култура за дребни фермери