След леко неуверения старт на сезона на череши и у нас българските стопани се сблъскаха с постоянните дъждове, които влошиха качеството на реколтата. В голяма част от районите, в които се отглеждат тези плодове, вали, а напуканият плод трудно може да бъде реализиран на пресния пазар. Поради тази причина цената на черешата трудно може да се стабилизира около някаква определена стойност. 

Цената в момента е много плаваща. Вдига се, качва се, има липса на череши по пазарите, по борсите”, коментира за Агри.БГ Мирослав Черников, който отглежда в своето стопанство в Североизточна България 500 дка черешови градини

По борсите се предлагат гръцки череши, но в момента се получава някаква “дупка с черешите” и има вероятност да се окаже, че цената може да се вдигне още”, допълни още той. 

Гръцките череши винаги са били конкуренция на българските плодове, но лошото време засегна и част от южната ни съседка, затова прогнози за развитието на пазара, трудно могат да бъдат направени. 

Преди седмица, когато Черников започва да бере плодовете, цената стартира от около 10 лв. за килограм.

“В момента черешата се продава по 2,50-3 лв”, каза още Черников. Заради дъждовете обаче черешите може да поскъпнат, тъй като качествените плодове няма да са толкова много. 


Все още в района, където се намира стопанството на Черников, не падат дъждове и той се надява да има шанс да прибере реколтата си. 

По думите му заради лошото време в началото на цъфтежа в градините с череши само един от сортовете е засегнат от променящите се условия. 
“Първият сорт череши “Ърли Лори”, който берем, е компрометиран от дъждовете и около 50% от плодовете са напукани, но се надяваме да е само това”, допълни той. 

През последните години Мирослав Черников реализира черешите, които произвежда, само в България заради добрата цена, която получава. 
Реализираме само продукцията, която е качествена и последните години реализираме само в България, защото цените у нас са най-добри. Дори в Западна Европа черешите са по-евтини, отколкото в България”, коментира Черников. 

Очертаващите се валежи обаче може да компрометират голяма част от реколтата от череши у нас и дали ще ядем гръцки череши, предстои да видим.