Безмитния внос и отпадането на квотите за украинския износ за Европейския съюз се удължават за още една година след като Европейският съвет прие действието на т. нар. автономни търговски мерки (АТМ) по отношение на търговията с Украйна да продължат до 5 юни 2025 г. За удължаването на безмитния внос гласува и Европейският парламент. 
Тези автономни търговски мерки са в сила от юни 2022 г. и са израз на подкрепата на ЕС за Украйна.

Одобрените мерки обаче претърпяха някои корекции с оглед опасенията на заинтересованите страни от ЕС. За тази цел и като се има предвид значително увеличение на вноса на някои селскостопански продукти от Украйна в ЕС през 2022 г. и 2023 г. - обновените мерки съдържат подсилен защитен механизъм. Той позволява предприемането на бързи коригиращи действия в случай на значителни смущения на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави-членки.

Четете още: Арест за украинския министър на земеделието Микола Солски

Като част от засилените предпазни мерки за защита на фермерите в ЕС, Комисията може да задейства т. нар. "аварийна спирачка" за особено чувствителни селскостопански продукти, а именно птиче месо, яйца, захар, овесени ядки, зърнени храни, царевица и мед. Това ще може да бъде направено, ако обемът на вноса достигне средния годишен внос, регистриран между 1 юли 2021 г. и 31 декември 2023 г. 

По думите на Валдис Домбровскис, еврокомисар по търговията, тези обновени мерки са жизненоважна подкрепа за украинската икономика. “Те ще гарантират, че украинските стоки ще продължават да се движат, като същевременно ще вземат предвид опасенията на сектора на хранително-вкусовата промишленост на ЕС”, допълни още той. 

Предвижда се Комисията да проведе и консултации с Украйна за по-дългосрочна реципрочна либерализация на тарифите. Този процес има за цел да осигури икономическа сигурност и стабилна рамка за търговия както на Украйна, така и на ЕС, както и на земеделските производители в Общността, коментират още от Европейския съвет.