Европейският комисар по въпросите на селското стопанство Януш Войчеховски ще бъде на работно посещение в България, съобщиха от представителството на Европейската комисия (ЕК) у нас.

В програмата на Войчеховски са предвидени срещи в София с президента Румен Радев, с министър-председателя Димитър Главчев, с министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов, по чиято покана еврокомисарят пристига у нас, и с представители на парламентарната комисия по земеделието, храните и горите.

Министър-председателят Димитър Главчев ще проведе среща с Войчеховски, потвърдиха от Министерския съвет. 

По време на визитата си Войчеховски ще има и среща с представители на браншови организации от земеделския сектор в България.

Една от последните изяви на Войчеховски пред българска публика беше във видеообръщение по време на форумът AGRI SUMMIT 2024, който за пръв път се организира от екипите на Агри.БГ и Forbes България.

Важно е всички ние да започнем да осъзнаваме сериозните предизвикателства, пред които са изправени фермерите и земеделските общности в цяла Европа. Това са безпрецедентни времена и селскостопанският сектор, както и селските райони, са на ръба при справянето с тези различни трудности. Визирам последиците от военната агресия на Русия срещу Украйна, въздействието и изменението на климата година след година, високите разходи и тежестта, която поемат стопаните, включително в резултат на новите правила, които ние като политици и законодатели сме въвели", коментира Войчеховски.

На 9 юни са изборите за Европейски парламент. В България вотът ще бъде 2 в 1, защото на същата дата страната ни ще проведе и предсрочен парламентарен вот.