До края на сезон 2023/24 Узбекистан е напълно способен да намери място сред петте най-големи износители на пресен лук в света, смятат анализаторите на EastFruit.

Машинен инженер избра фермерството

Въз основа на резултатите от предишни сезони, Узбекистан постоянно е сред първите десет основни износители на лук, но настоящият сезон беше белязан от забрани за износ на лук от много страни по света. По-специално, Египет, който обикновено е един от петте най-големи износители, въведе забрана за износ на лук . Турция взе подобно решение, но по-късно то беше отменено.

Междувременно в Узбекистан, както и в много други страни в региона, са регистрирани рекордни площи и обем на производство на лук. В резултат на това цените на лука през януари 2024 г. бяха с 40% по-ниски, отколкото по време на прибиране на реколтата, което гарантира загуби за търговците, които купуват, за да препродават след съхранение. Това обаче не означава, че лукът не се продава. Напротив, търговците се опитват да минимизират загубите, така че търсят купувачи по-активно от обикновено и търсят далеч отвъд традиционните пазари. 

В резултат на това още през януари 2024 г. пазарите на едро в Полша бяха буквално затрупани с лук от Узбекистан. Към това трябва да добавим, че първите експортни доставки на лук от новата реколта в южните райони на Узбекистан се очаква да започнат в края на март 2024 г. Новата реколта лук също може да се окаже доста голяма.

Износът на лук от Узбекистан през настоящия сезон може значително да надхвърли 300 хиляди тона, което ще се превърне в нов експортен рекорд, смятат анализаторите. Това ще позволи на Узбекистан да изпревари Полша, Афганистан, Испания, Египет и, вероятно, САЩ по отношение на износа на лук и да влезе в топ 5 на най-големите световни износители.


Вижте още:

Овощари и градинари вече могат да доказват продукцията си

Украинската помощ ще запази ли бюджета си? (обновена)

Вижте с какви документи ще се доказва обвързаното подпомагане за плодове и зеленчуци