Остават две седмици, в които овощари и градинари могат да докажат произведената от тях продукция. Системата обаче до днес, 16 януари, не работеше. За това ни разказаха производители.

Кандидатите по всички интервенции от обвързаното с производството подпомагане на доходите за плодове, зеленчуци и оранжерийна продукция, трябва да докажат реализация на получените добиви от заявените площи и реализираните на пазара количества по култури за периода 01.02.2023 г. – 31.01.2024 г. 

Новото за Кампания 2023 е попълването на опис по образец и представянето на документи за вече купени сертифицирани и стандартни семена и купен посадъчен материал. Това изискване касае следните интервенции:

•  Обвързано с производството подпомагане на доходите за плодови насаждения до встъпването им в плододаване (ИП-Н) за насажденията, създадени след 14.03.2023 г.;
•  Обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци (домати, краставици, корнишони и патладжани) - (ИЗ-ДККП);
•  Обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци (пипер) (ИЗ-П);
•  Обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци (лук и чесън);
•  Обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци (моркови, зеле, дини и пъпеши) (ИЗ-МЗДП);
•  Обвързано с производството подпомагане на доходите за оранжерийно производство (ИОП).

При описа на документите кандидатите попълват съответната актуална за Кампания 2023 електронна бланкова таблица. Описаните в нея счетоводни документи трябва да отговорят на изискванията на нормативната уредба. В електронните таблици задължително се вписват всички реквизити, чрез които могат да се извършат необходимите административни проверки. Те трябва да съответстват на регистрацията на фермерите в ИСАК (физическо или юридическо лице/едноличен търговец).

За да получат субсидия, фермерите следва да са реализирали на пазара определените в нормативната уредба количества плодове и/или зеленчуци, както и да са представили документи за купен посевен и посадъчен материал за заявените площи по съответната интервенция от гореизброените. 

Как обаче да се случи това, след като системата на Държавен фонд "Земеделие" не работеше през почти целия прием? Това питат земеделски производители.

"Поставихме въпроса в Министерството на земеделието още вчера, 15 януари. Оказа се, че има някакъв проблем със системата и няма прием все още. Иначе кандидатстването се случва през Областните дирекции. Оттам до момента ни казваха, че не могат да приемат документите, защото нямат указания и бутон.

Но от днес, 16 януари, вече се приемат документи", каза за Агри.БГ Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз (ДОС)

Остават обаче въпросите - ще успеят ли всички производители на плодове и зеленчуци да подадат документите си в оставащия двуседмичен срок? Мисли ли се за удължаване на срока на приема? И ако да - ще бъдат ли забавени плащанията към фермерите?