Въведените санитарни мерки за сезонните работници, идващи от България и Румъния в Италия, създават трудности за гроздобера. Всяка година 110 000 души от двете страни вземат участие в прибирането на реколтата, а върлуващата в тях коронавирусна инфекция наложи вземането на по-строги мерки, информира SadyOgrady.

Родна изба впечатли винари от цял свят

Съгласно наскоро издадената наредба на Министерството на здравеопазването всички лица, идващи в Италия от Румъния и България, са задължени да преминат двуседмична карантина.

Италианските власти оправдаха това решение с необходимостта да се предотврати разпространението на вируса с произход от страни, където нивото на инфекцията е високо. Това от своя страна означава, че много българи и румънци ще се откажат да пътуват до италианските лозя.

Медиите на Ботуша съобщават, че собствениците на лозя и винопроизводителите във Венето, както и представители на индустрията от други региони, от Пиемонт до Тоскана, са ратревожени поради недостига на работна ръка.

Затова Съюзът на частните земеделски стопани Coldiretti призова правителството в Рим да въведе финансови стимули и да намали бюрокрацията, така че италианските студенти и пенсионери, както и работниците в задължителен отпуск поради кризата и всички, които в момента изпитват финансови затруднения, да могат да бъдат наети в прибирането на реколтата. 

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Парите за застраховане на грозде се изплащат скоро

Мярка "Кризисно съхранение на вино" е до 24 юли

Вижте петте най-гигантски сорта грозде