Новините на тема лозарство винаги привличат вниманието на земеделските производители, както и на колекционерите на вина. В следващите редове ще ви представим едни от най-едрите сортове, пише gazeta.ua.

Обвързана подкрепа – вижте окончателните ставки

Един от най-важните сортове на съвременния пазар е розовото грозде Дубовски. Неговите плодове са едри, капковидни, сладки и с по една семка. Отвътре са бели, а отвън – розови. Полукилограмовите гроздове узряват в началото на август.

Сортът Черен клюн има плодове, които наподобяват птичи клюн. Това грозде е доста хрупкаво. Въпреки едрите си размери обвивката му не се нацепва. Черният клюн е хидрибна форма на грозде от селекция Капелюшний. Узрява за 80 дни. Гроздовете тежат по 800-1200 г.

От тъмните сортове трябва да споменем и сорта Ася, чиито гроздове се характеризират с половинметрови размери. Гроздовите зърна са капковидни с тегло по 20 г. Вътрешността им е сладка, леко кисела, има семки. Узряването отнема 130 дни. Обикновено в средата на август гроздето се прибира.

Сортът Атаман има зърна, които наподобяват пъдпъдъчи яйца. След появата на листата узрява за 140 дни. Един грозд тежи 900-1100 г. Плодовете са месести и сочни. Кожата е здрава, осите не могат да я пробият. Добре понася транспортиране.

Накрая ще споменем и сорт Аркадия – еталон сред сортовете. Има жълти овални зърна със семки. Гроздовете тежат по 2 кг. Зърната са сладки като круша.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Лозаро-винари: Липсва дългосрочна държавна стратегия за сектора

Министерство на земеделието: Важни срокове за лозарите

Наредба: Специална помощ за лозари с проекти „на баир лозе“