500 души са под карантина в зеленчукова ферма в Меминг, Бавария заради избухване на коронавирусна инфекция сред работниците, съобщиха представители на местните власти, цитирани от ДПА.

Случаите на заразени гурбетчии се увеличават

В немската ферма се отглеждат ягоди, краставици, зеле и цвекло, а сезонните работници са от България, Румъния, Украйна и Унгария. 

Общо 174 работници са дали положителни проби за коронавирус.

Преустановено е прибирането на реколтата. Местните власти са поставили ограда около фермата и следят дали се спазва забраната за излизане, съобщи на пресконференция ръководителят на местната администрация Вернер Бумедер. 

Според него фирмата не е изпълнила изцяло договорените хигиенни условия, а работниците са били настанени по трима души в контейнер.

Селскостопанският двор вече е отделен от външния свят. Сезонните работници, собственикът на фермата и семейството му, както и постоянните работници нямат право да напускат района, като им се доставя храна отвън.

„За съжаление, трябва да предприемем тази стъпка, за да избегнем по-нататъшното разпространение на заразата и да защитим населението“, обясни Бумедер.

След появата на първите случаи на заразата в петък е започнало тестване на всички работници. Създадена е организация за разделяне на заразени от незаразени служители в стопанството. Един работник е настанен в болница, уточняват местните власти.

 Управляващите в провинция Бавария възнамеряват да организират ударно тестване на всички сезонни работници от големите ферми.

След избухването на огнището от коронавирус в кланицата във Визенхоф в средата на месец май беше въведена специална програма за контрол на стопанства, в които работят сезонни работници. Тя налага щателна проверка на хигиенните условия на работното място и на условията на живот.