През 2017 г. екип на Агри.БГ посети стопанството на Никола Зикатанов в село Хърсово, Сандански. Създадената през 2013 г. винарска изба „Вила Мелник“ още тогава впечатляваше с вещината, с която е направена. Знаехме, че там има нещо, което си заслужава да бъде видяно от всички. Днес научаваме с радост, че избата е отличена като една от най-добрите винени дестинации в цял свят. Тя заема 39-о място в класацията „50-те най-добри винени дестинации в света“.

Пътят на виното във винарната на Никола Зикатанов

Класацията World’s Best Vineyards се изготвя от World’s Best Vineyards Academy – общество от над 500 експерти в сферата на виното и винения туризъм от всички краища на света. Номинациите и гласуването са тайни до самото им обявяване. Критериите са комплексни и включват цялостното туристическо преживяване – виното, лозята, винения тур и дегустация, лозарските и винарски практики и традиции, историята на бранда и хората зад него, връзката с природата, гостоприемството на екипа, репутацията на винарната.

Сред 50-те наградени има световноизвестни имена на производители от най-популярните винени дестинации. За първи път и България в лицето на Мелник се нарежда рамо до рамо до Бордо, Напа Валей, Тоскана, Стеленбош, Нова Зеландия, Чили, Аржентина. Присъстват и малки семейни винарни от бързо развиващи се, но все още екзотични за западните консуматори винени региони като Япония, Ливан, Индия.

Класацията World’s Best Vineyards е продукт на William Reed – глобалния медиен конгломерат, който стои зад имена като международния винен конкурс International Wine Challenge (UK), IWC Canopy Magazine, както и редица други медии в сферата на храната, напитките и туризма. 

На сайта на World’s Best Vineyards може да разгледате пълния списък Топ 50, а церемонията по обявяването можете да гледате в YouTube.

"За нас тази награда е резултат от дългогодишните ни усилия да развиваме винения туризъм в региона на Мелник, Сандански и Петрич. Нашето сътрудничество с винените и туристически обекти в района доведе до създаване на Мелнишките винени маршрути, които са не просто туристическа карта, a визията ни за обединена винена дестинация. Вила Мелник се доказа като лидер във винения туризъм чрез предлаганите ежедневни турове и дегустации, безусловна преданост към уникалните местни сортове, ежегодни събития и множество уъркшопи, корпоративни и частни събития", споделят от Вила Мелник на официалния си сайт.

Това не е първото призвание на избата в сферата на туризма. Тя държи TripAdvisor Certificate of Excellence от повече от 5 години. През 2018 г. беше включена в пътеводителя на Chris Losh за „световни винарни, които непременно трябва да бъдат посетени“ – Where to Drink Wine: The essential guide to the world’s must-visit wineries.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вижте петте най-гигантски сорта грозде

Разясниха на лозарите схемата „Бране на зелено”

Какво трябва да знаем за резитбата на лозето?