От 21 юли стартира изплащането на финансовата помощ по мярка „Застраховане на реколтата“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 – 2023 г., съобщават от Държавен фонд “Земеделие“ (ДФЗ). 

Гроздето се събира на зелено до 20 юли

Подписването на договорите с одобрените кандидати започна на 14 юли, а стопаните ще получат финансовата помощ по мярката в срок от 5 дни от сключването на договор. 

„Приемът по мярката се проведе от 4 май до 30 юни 2020 г., като общата сума на подадените заявления е 290 хил. лв. От тях ДФЗ ще финансира процент, съобразно вида на покритите застрахователни рискове, припомнят от ведомството.

До 60 % от разходите за заплатените застрахователни премии е финансирането при застрахователни полици, включващи загуби, причинени от неблагоприятни климатични условия - слана, буря, градушка, заледяване, силен или проливен дъжд, тежка суша и други застрахователни рискове загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия от вредител и загуби, причинени от пандемии при хората. 

До 80 % от разходите за заплатените застрахователни премии е финансирането при застрахователни полици, включващи загуби, причинени от природни бедствия, уточняват от Фонда.

По данни на ДФЗ най-често срещаните застрахователни рискове, включени в полиците на кандидатите, са градушка, буря и проливен дъжд. По-голяма част от гроздопроизводителите са избрали да застраховат реколтата си срещу природни бедствия и да получат до 80 % съфинансиране за заплатените застрахователни премии. 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Мярка COVID-19: Колко ще получат фермери, заявили по-малко за 2020 г.?

Сушата проваля реколтата в Северозапада

Какво е било времето преди 30 години, какво е сега