Перспективите на световния пазар на птиче месо за второто шестмесечие на 2023 г. са обещаващи. Това гласи новият доклад на Rabobank, в който са отчетени по-ниските цени на фуражите, подобрените вериги за стойност и опасенията на сектора относно потенциалните огнища на птичи грип. 

Rabobank: Кокошите яйца ще продължат да бъдат "златни" през 2023 г.

Според експертите на Rabobank световната търговия на птиче месо продължава да расте. Тя достига 3,5 млн. метрични тона през първото тримесечие на 2023 г. Стимул за ръста през следващите 6 месеца откриваме в по-евтините зърнени и маслодайни семена. Добри индикации за в бъдеще дават и по-високите цени на алтернативните протеини на птичето месо - свинското, говеждото и яйцата. Това прави продуктите от птиче месо по-привлекателни за потребителите, чиито доходи от известно време са засегнати от нарастващите разходи за живот. 

Ключовите пазари са настроени за увеличаване на обема на вноса в резултат на по-ниските цени, отбелязва Нан-Дирк Мулдер, старши анализатор на животинските протеини в Rabobank. 

Очаква се глобалните цени на фуражите да продължават да се понижават. Прогнозните разходи за 2023 г. се оценяват на 10-15% по-ниски от историческите върхове през 2022 г., допълва той. 

Rabobank дава положителна оценка на перспективите пред птицевъдния сектор, но все пак изпраща и предупреждение. Огнищата на птичи грип в Китай и Бразилия не бива да бъдат подценявани. 

Само за първите три месеца на тази година в Бразилия има ръст на износа на птиче месо от 17% на годишна база. Заради риска от епидемия вносителите вече са наложили предпазни мерки. Пред търговски ограничения заради птичия грип в момента са Турция, Аржентина и Чили. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Най-добрите породи пилета за начинаещи

Цените на месото отново се повишават, производството е надолу

Как да определим каква е възрастта на кокошката?