Френските здравни власти одобриха в четвъртък правителствените планове за селективно ваксиниране на милиони домашни птици срещу птичи грип, съобщи "Ройтерс".

Проверяват за птичи грип във Великотърновско

Вирусът се разпространява по целия свят и е убил стотици милиони птици, но правителствата не са склонни да въведат програми за ваксиниране главно поради ограниченията на търговията, които биха произтекли от тях.

Франция - най-тежко засегнатата държава в ЕС, която трябваше да убие повече от 20 милиона птици миналата година, обяви през декември, че има за цел да започне ваксинации тази есен, и възложи на агенцията за здраве и безопасност ANSES да представи набор от стратегии.

Освен икономическите загуби, които засегнаха силно птицевъдството в Европа и допринесоха за рекордния скок на цените на яйцата, вирусът на птичия грип проявява отчетлива способност да прескача видовите бариери. Вече са регистрирани множество случаи на прехвърляне към бозайници, което представлява потенциален риск за човешкото здраве.

В четвъртък ANSES съобщи за три сценария, нито един от които не включва ваксиниране на бройлери, които представляват по-голямата част от домашните птици във Франция, считани за относително нисък риск от заразяване с вируса.

Най-ограниченият план би включвал ваксиниране на всички домашни птици за разплод, което би наложило осигуряването на милиони дози.

Препоръчва се паралелно или след първия етап да бъдат ваксинирани и патици, гледани за гъши дроб, свободно отглеждани пуйки и патици и свободно отглеждани носачки, както и една трета от всички кокошки носачки и домашни птици с ципести крака.

"С оглед на особено тревожния епидемиологичен контекст... агенцията подчертава значението на прилагането на възможно най-широката стратегия за ваксиниране, при условие че средствата са налични", се казва в съобщение на ANSES.

Франция възложи на две компании, френската Ceva Animal Health и германската Boehringher Ingelheim, да разработят ваксини срещу птичи грип за патици. Ceva вече заяви, че първоначалните резултати са "много обещаващи", по-специално чрез рязкото намаляване на отделянето на вируса от заразените птици.


Птичият грип се предава чрез заразени изпражнения от мигриращи диви птици или директен контакт със замърсени фуражи, дрехи и оборудване, както и по въздуха.