Пролетта е най-подходящото време за купуване на пилета. Добре е възрастта на кокошката носачка към момента на покупка да бъде 4-6 месеца. Така комбинацията между възраст, хранене през пролетно-летния период и оптимални условия на отглеждане ще донесат възможно най-добра печалба за птицевъда, пише Agrointel. 

Rabobank: Кокошите яйца ще продължат да бъдат "златни" през 2023 г.

Опитните животновъди знаят много методи за определяне на приблизителната възраст на кокошката носачка по външния й вид. Нека ви запознаем с някои от тях. 

За възрастта на кокошката може да се съди по нейното поведение, продуктивност и качество на яйцата. Освен това някои физически аспекти също са красноречиви. Обърнете внимание например на външния вид на клюна

При младите птици клюнът е силен и леко извит, с гладка повърхност и ярко жълт оттенък. За разлика от тях, по-възрастните кокошки се отличават с разнообразно оцветяване на клюна, дори нюанси на сивото. Човката може да има грапавини и пукнатини по повърхността си.

Погледнете и краката. Определянето на възрастта на кокошката носачка по цвета им е подобно на това на клюна. При младите екземпляри крайниците са с подчертан жълт цвят, който с времето избледнява и придобива сиви тонове. С течение на времето се наблюдава частична загуба на пигментация на кожата. Особено внимание трябва да се обърне на люспите, които на повърхността на крайниците на зрелите пилета са големи и може да не прилягат плътно една към друга. Ноктите не трябва да са твърде големи, защото това показва ниска активност на кокошките, заболяване или старост. Можете да разпознаете млада кокошка по малките нокти с гладка повърхност.

Друг външен показател на възрастта са гребенът и лобовете. Младите кокошки имат силната пигментация на ушните миди и гребена. Може да ги разпознаете и по начина, по който изглежда коремът. Търсете палпиране. При по-възрастните кокошки, когато се изследва, стомахът има твърда повърхност на допир, което се дължи на увеличеното количество мазнини под кожата, които се натрупват с напредването на възрастта на птицата.

Показателно за възрастта на кокошка е и оперението. При младите екземпляри то е гладко и ярко на цвят. Между перата и под крилете има пух, който е мек на допир и с деликатна текстура. Наличието на счупени, разрошени и стърчащи пера е признак за стари и болни индивиди. 

По време на огледа проверете очите и наблюдавайте поведението. При младите кокошки носачки очите имат изпъкнала форма, ясен цвят и блясък, без мътен филм и пенести образувания. Освен това те са много по-активни от възрастните. Постоянно са в движение, търсят храна, ровят в постелята и т.н. 

Може да определите възрастта и по производството на яйца и тяхното качество. В продължение на 2 седмици следете честотата на снасяне. При добрите кокошки носачки производството на яйце на седмица показва, че са на 5-6 месеца. С нарастване на възрастта на птицата започва период на навлизане в етап на активно снасяне на яйца. На 6-7-месечна възраст кокошката дава около 3 яйца на седмица. Показателите за максимална продуктивност, които са 5-6 яйца седмично, са характерни за възрастовия период, който продължава от 8-9 до 11-12 месеца.

Допълнителен знак, който ви помага да определите времето на появата на кокошка, е фактът, че след нормализиране на репродуктивната система тя произвежда яйца със здрава и дебела черупка.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Франция ваксинира масово срещу птичи грип

Започна приемът на заявления за хуманно отношение към птици и свине

Фермер: Поскъпването на яйцата е нормален процес