Птичият грип продължава да нанася щети върху числеността на носачките в различните страни. След яйцата очакванията са и пилешкото месо да поскъпне. Според анализатори от Rabobank цените на яйцата през 2023 г. са достигнали исторически високо ниво в редица държави, които пострадаха от птичия грип, високите разходи за производство и законодателните промени. Няма очаквания за подобряване на ситуацията за крайния клиент, пише AgroXXI. 

Франция ваксинира масово срещу птичи грип

Първият скок на цените на продукцията от птицевъдния сектор бе през 2021 г. - в резултат на поскъпването на фуража. След като цените паднаха, дойде епидемията от птичи грип. За да има повече стабилност по веригата на генериране на стойност, необходимо е да се подобри сътрудничеството в производствените вериги с по-голяма готовност на купувачите да компенсират високите производствени рискове за производителите на яйца, се казва в доклада на Rabobank. 

В Латинска Америка, в частност, цените на кокошите яйца растат бързо поради нови случаи на птичи грип през последните две години. Най-големи загуби заболяването нанесе в САЩ. Там през 2022 г. са били бракувани над 40 млн. носачки. През февруари 2023 г. американците са платили за яйца с 55,4% повече, сравнено с година по-рано. 

В Япония от птичия грип са пострадали над 15 млн. кокошки носачки. В Европа популацията е намаляла с 3-5%. 

В Европейския съюз яйцата през февруари 2023 г. са били средно с 31,1% по-скъпи, отколкото година по-рано. При това са отчетени сериозни разлики между страните. В Чехия яйцата са поскъпнали с над 95%, а в Унгария и Словакия ръстът е почти с 80%. В Кипър поскъпването е по-малко от 14%.

Месото от бройлери също непрекъснато поскъпва по същата причина. Повечето страни в Латинска Америка в момента са засегнати от птичия грип. Аржентина и Чили временно загубиха експортния си статут на доставчик на птичи продукти за световния пазар.

Ако Бразилия също бъде засегната от болестта, особено в южните щати, където е концентрирано около 60% от производството на птиче месо, това може сериозно да засегне световната търговия с птиче месо и износа за Европа. Европейците може да очакват като резултат по-високи цени и дефицит на бройлери. 

Пример за това как законодателството засяга сектора е решението на правителството на Нова Зеландия да въведе забрана за отглеждане на домашни птици в клетки, което доведе до намаляване на броя на кокошките носачки там от 5 на 12%.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Проверяват за птичи грип във Великотърновско

Първото огнище за годината: Птичи грип плъзна във ферма край Етрополе

Птицевъдството през 2022: Всичко е по две – инфлацията е над 100%