Китай продължава да нагнетява световния пазар на земеделски култури. През 2020 г. рентабилността на фермерите, отглеждащи полски култури, в голяма степен се увеличи за сметка на повишените световни цени на суровините през втората половина на годината. Очакванията са цените да вървят нагоре и през 2021 г., пише AgroXXI.  

В очакване на жътвата в Добруджа!

За пет години до сезон 2019/2020 обемът на световната търговия с всички зърнени и маслодайни култури се увеличи със 120 млн. метрични тона при средногодишен темп на ръста 3,5%.

Потенциалът за покачване на цените на зърното в комбинация с увеличаването на общия обем на търговия доведе до 17% увеличение на общата стойност на търговските потоци. Очаква се, че доходите и растящата численост на населението ще продължат да стимулират дългосрочния им ръст. Това дава тон на позитивизъм у фермерите, отбелязва Елизабет Луник, анализатор от Farm Inputs.

През 2021 г. се очакват по-високи показатели на рентабилност в няколко страни.

В САЩ по-високите цени на соята и царевицата (+40%) ще повишат маржа през 2021 г. Много фермери в Канзас, отглеждащи пшеница, през тази година също ще спечелят от по-високите цени.

Добра година се задава и за земеделците в Бразилия. Там ситуацията се подобрява също заради продължаващата девалвация на валутата и високите световни и вътрешни цени. Ако времето е благоприятно, причина за безпокойство няма. В страната се очаква едно от най-високите потребления на минерални торове в света през 2021 г.

През последните месеци цените на соята и царевицата в Бразилия се повишиха. Заедно с това по-сухото време в основните производствени райони оказва допълнителен натиск. Експортът на соя през април тази година достигна рекордните 17,4 млн. метрични тона, което е със 17% повече спрямо април 2020 г.

Темповете на продажба на соя се изчисляват на 83% - с 6% по-ниски от миналогодишните показатели. Макар цените да са на рекордно ниво, земеделците не искат да добавят нови продажби, казва Марсела Марини, старши анализатор на Rabobank.

За фермерите в Аржентина печалбата тази година по днешни сметки ще нарасне до 10-годишен максимум с оглед на бъдещите цени и въпреки по-ниските очаквания за доходност, свързани с климатичния феномен Ла Ниня.

В Европа рентабилността се увеличава за сметка на по-високите цени на пшеницата и ръста на производство. Франция, Великобритания и Румъния прогнозират по-високи приходи и обеми на реколтата през тази година.

В Австралия се очаква възстановяване на рентабилността в западната част на страната поради ръст на производството.

Търсенето от страна на Китай е един от най-важните фактори за покачването на цените на земеделските стоки. Rabobank очаква високото търсене да се запази и през 2022 г., тъй като дефицитът на фуражно зърно в азиатската страна е системен.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

В Ямболско започват да жънат ечемика

Подготовка за жътва: Какви са очакванията по райони

Борси: Положителните очаквания продължават да свалят цените на зърното