Тази година маслодайните култури са изключително атрактивни и с високи цени. В Добричка област офертите на зелено при рапица и слънчоглед започнаха отдавна.

Слънчогледът в Черноморския басейн гледа песимистично

„Това е култура, която има цена в началото на жътвата. България е първата страна в Европа, която започва жътва на рапица в края на юни – началото на юли. Т.е. ние даваме така необходимата суровина за преработва в Европа“, заяви Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Едва след прибиране на реколтата у нас започва кампанията на европейските производители.

Цената на рапицата на зелено ескалира. В Добричка област има предложения за 1000 лв./тон при плащане веднага. 

На външните пазари цената стигна 1150 лв./тон, допълни Радостина Жекова. Площите в Европа са сравнително малко и бързо ще се изкупи реколтата. Това може да повиши цената на зърното, но като цяло трудно може да се прогнозира какви ще са нивата по време и след жътва на рапицата. Всеки производител сам трябва да вземе решение дали да продаде на зелено или да изчака. „Задържането на стоката не винаги носи добра цена“, уточни още Жекова. 

При слънчогледа също има динамика на пазара и ръст на цените. От една страна това е обусловено от слабата реколта от маслодайната култура през 2020 г. и недостига на зърното. България, Русия, Украйна и Румъния отчетоха срив на добивите през есента на миналата година. 

В Добруджа вече има сключени сделки за слънчоглед на цени между 850 и 900 лв./тон. 

„Все още никой никъде не жъне слънчоглед, ние ще бъдем първите в края на август. Русия и Украйна затвориха износа на слънчоглед до края на септември, така че всеки ще попълни вътрешните запаси и тогава ще започне да търгува. Всичко това рефлектира върху цената“, обяснява още Радостина Жекова.

В момента маслодайните култури в Добричко са в добро състояние. Валежите осигуряват така необходимата влага. Температурите са под нормата, но това не е обезпокоително.