През изминалата седмица голяма китайска покупка на царевица повиши цените на зърното - след значителен спад в дните преди това. Екстремната суша при  най-големия износител в света - Бразилия продължава да влияе на пазарната активност - миналата седмица властите там съобщиха за най-тежката суша, свързана с La Nina от 91 години насам, пише в свой анализ д-р Олаф Зинке от AgrarHeute.

Агринар: Какви са прогнозите за цените на пшеницата, царевицата и месото

В същото време китайците очакваха голяма реколта от пшеница, като наред с това започна да се говори, че Русия обмисля намаляване на данъците върху износа на зърно през месец юни 2021 г. В Европа пък падна дъжд, което помогна на производителите от Франция и Германия с реколтата, съобщава FranceAgrimer.


Китай купува и купува - високи прогнози от Европа
Миналата седмица цените на зърното в САЩ нараснаха рязко, след като паднаха също толкова бързо. Активизирането на цените беше потвърждението, че Китай продължава да купува големи количества зърно от новата реколта на САЩ. Американското министерство на земеделието съобщи, че над 5,6 милиона тона царевица от новата американска реколта са били продадени на Китай миналата седмица, без големи анулирания на поръчки за старата реколта. В същото време анализаторите сигнализираха за екстремно сухи и продължаващи условия в най-големия район за отглеждане на царевица в Китай.

В северните щати на САЩ пък е имало късна слана, която може да навреди на младите посеви с царевица и особено на пролетната пшеница, смятат още анализаторите. 

Неотдавнашните валежи във Франция пък значително подобриха състоянието на посевите от пшеница и ечемик, според френското земеделско бюро FranceAgriMer. Смята се, че 80 процента от френската реколта от пшеница ще бъде задоволителна. В Германия ситуацията също не би трябвало да бъде много по-различна.

Дефицитът на царевичния пазар остава - цените в Китай продължават да са много високи
Неотдавнашната голяма китайска покупка на американска царевица фокусира пазарите най-вече върху оскъдните световни доставки. Международният съвет по зърното (IGC) повиши прогнозата си за световното производство на царевица през сезон 2021/22 в четвъртък (27 май 2021 г.), оправдавайки факта, че високите цени водят до разширяване на предлагането. В същото време обаче IGC отбелязва, че потреблението надвишава производството. Те продължават да се придържат към своята оценка, че пазарът на царевица ще отбележи петия си пореден дефицит.

Подобно на други анализатори, IGC също очаква търсенето от Китай на фуражно зърно и особено пшеница да остане много високо. Анализаторите вярват, че китайските производители на фуражи ще се опитат да заменят царевицата във фуражните дажби с възможно най-много пшеница от новата реколта, тъй като цената й е по-евтина от тази на царевицата.

Това ще се отрази на световните търговски потоци и цените на зърното. Във всеки случай вносът на царевица и пшеница в Китай се покачи до рекордни нива през този сезон, което повиши цените и оказа огромно влияние върху световните пазари на зърно. Ако новата реколта от китайска пшеница се окаже толкова голяма, колкото очакват китайските власти, това може да намали търсенето на вносна суровина. Китайският държавен орган по зърното CNGOIC прогнозира рекордна реколта от пшеница в размер на 136,4 милиона тона за 2021 година.

Цените на пшеницата на китайския фючърсен пазар бяха в петък (28 май) в размер на 2615 юана (340 евро на тон) - за юли и за септември - донякъде изненадващо - значително по-високи - 2780 юана (361 евро).

В същото време цените на царевицата на фючърсния пазар в Далиан са били 2740 юана за тон (356 евро) за юли и 2650 юана за тон (344 евро) за ноември (нова реколта). Това означава, че царевицата в Китай е дори по-скъпа от пшеницата от старата реколта. Това поставя под въпрос някои прогнози.

Русия намалява данъка върху износа - цените за новата реколта падат
Руският данък върху износа на пшеница рязко ще намалее в началото на юни, съобщи руското министерство на земеделието. Според тяхно съобщение, Русия може да увеличи износа на зърно през пазарния сезон 2021/22 с 3 милиона тона до 51 милиона тона, въпреки малко по-ниската реколта. Министерството очаква руската реколта от зърно да бъде около 127,4 милиона тона през 2021 г. От тях около 81 милиона тона са пшеница. През 2020 г. страната е събрала 133,5 милиона тона зърно, включително 85,9 милиона тона пшеница.

През настоящия сезон Русия въведе квота за износ и данък, за да ограничи нарастващата инфлация на цените на храните в страната и да задържи вътрешните цени на зърното. Квотата за износ, която Русия определи на 17,5 милиона тона зърно от 15 февруари до 30 юни, няма да бъде изчерпана през този сезон, съобщават руски източници.

Новият данък върху износа на зърно, базиран на формула, ще бъде въведен на 2 юни и ще се актуализира ежеседмично.